Arengufondi ARENGUFOORUM 3: kuhu ja kuidas edasi?

Arengufondi ARENGUFOORUM 3: „Kasvuvisioon – maailmas edukas ja koduselt armas Eesti aastal 2018” toimus 6. mail 2010 kell 10.00–17.00 Estonia teatri kammersaalis.

Arengufoorumiga seotud materjale on kajastatud laialdaselt ka vabariiklikus meedias. Siinkohal ei ole meie eesmärk hakata kordama juba varem välja öeldut, vaid juhatada teid huvipakkuvate materjalideni. Ülevaade on koostatud Arengufondi veebis esitatud materjali põhjal.

Tänavune arengufoorum oli avalöögiks Eesti tuleviku teemalisele diskussioonile. Arutelude eesmärk oli jõuda jagatud visioonini Eesti majanduse tuleviku kasvuallikatest ja nendeni jõudmise teedest kiiresti muutuvas maailmas.

Päeva avas Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, kes on korduvalt rõhutanud, et nõudlik maailm meie ümber esitab meile järgmise kümnendi jooksul mitmeid tõsiseid küsimusi ja peame mõtlema, millise majandusega läheme vastu oma riigi sajandale sünnipäevale.

Arengufond on foorumi eeltööna analüüsinud Eesti majandusvaldkondi, toonud kokku erinevate elualade inimesi ja ammutanud parimaid rahvusvahelisi teadmisi ning edukate riikide kogemusi. Intervjuude ning töötubadega on kogutud visioonikate ja loovate Eesti inimeste tulevikutunnetust. Selle tulemusena tekkinud Eesti majanduse erinevaid tulevikulugusid ja visioonielemente soovis Arengufond osalistega jagada.

Loovat mõtlemist ja avatud arutelu innustasid ettekanded maailma juhtivatelt tulevikumõtlejatelt ja strateegidelt:

  • Eamonn Kelly, nimeka strateegiavõrgustiku Global Business Network endine juht ja mitmete tulevikku käsitlevate raamatute autor aitas mõista ja Eesti kontekstis tõlgendada lähikümnendi olulisemaid maailmatrende.
  • Mikko Kosonen, Nokia läbi aegade edukaimaks peetud strateegiajuht, kes paar viimast aastat on tegutsenud Soome innovatsioonifondi Sitra presidendina, avas Soome väljakutseid, võimalusi ja valikuid.
  • Eesti majanduse tulevikuteid tõlgendas videosilla vahendusel ülemaailmselt tunnustatud stsenaariumide guru Peter Schwartz.

Kõik eeltoodu oli selleks, et luua ligi paarisajale Eesti mõtte- ja arvamusliidrile soodne keskkond sisukaks ja tulemuslikuks diskussiooniks. Eesti majanduse tuleviku ühine ehitamine on arengufoorumi kõige tähtsam osa.

Kõik 3. arengufoorumiga seotud materjalid leiate Arengufondi veebist.

Arengufoorumile sissejuhatuseks sobib hästi Arengufondi juhi Ott Pärna Eesti Ekspressis ilmunud artikkel Ott Pärna: Maailmas edukas ja kodune Eesti aastal 2018“.

Kindlasti on arengufoorumi kõige huvipakkuvam osa kasvuvisiooni stsenaariumid: neli lugu Eesti majanduse võimalikust tulevikust. Nagu meedias viidatud, on tõepoolest tegu mitte üleliia optimistlike vaadetega tulevikku. Must stsenaarium ei rahuldaks ilmselt kedagi, kuid ka positiivsemate puhul tuleks teha valik ning kokku leppida, kuhu tahame jõuda ja millised on need väärtused, mille nimel me oleme nõus pingutama. Aga ilma ühise pingutuseta ei jõua me kuhugi. Stsenaariumid näitavad vaid võimalusi, kuhu me ühe või teise situatsiooni realiseerumise korral võime jõuda.

Tähelepanu väärib ka president Toomas Hendrik Ilvese kõne, mis annab põgusa ülevaate  majanduspoliitilisest olukorrast. Selle kõne leiate ka Innovaatikast, kuid allpool toome teieni BNSi kokkuvõtva lühiuudise kõnest. Ka Arengufondi veeb toob ära valikke väljavõtteid presidendi kõnest.

Ilves: rahvas nõudku parteidelt nägemust tuleviku osas

TALLINN, 06. mai, BNShttp://www.arengufond.ee/news/news1657/

President Toomas Hendrik Ilvese arvates peaksid Eesti elanikud poliitikutelt enne valimisi senisest jõulisemalt nõudma erakondade nägemust riigi tuleviku osas.

Ilves märkis neljapäeval Tallinnas Arengufondi arengufoorumil esinedes, et rahvas on rahutu ning tunnetatakse vajadust teha midagi teisiti.

Riigipea sõnul on „Eesti 2018” ideede ja eesmärkide sõnastamiseks aega kaheksa aastat ehk kaks täispikka parlamenditsüklit ja vähemasti kaks valimiskampaaniat. „Minu üleskutse kõrgeimat võimu kandvale ehk Eesti rahvale on selline: nõuda erakondadelt nii eelseisvate kui ka 2015. aasta valimiste eel eesmärkide ja ülesannete sõnastusi, arengukavasid ja vastuseid riigi tulevikku puudutavatele küsimustele,” rõhutas Ilves.

Riigipea pani valijatele südamele nõuda seekord ja edaspidi erakondadelt sisulisi debatte demograafia, hariduse ja elukvaliteedi teemadel. „Kuidas me kasvame välja praegusest
positsioonist globaalses väärtusloome ahelas? Mida me teeme selleks, et Eestisse tahetaks tulla oma investeeringute ja ajudega?”

Riigipea toonitas, et seisukohad maksude taseme ja struktuuri osas ei ole visioon. „Makse kogutakse poliitikate elluviimiseks ja eesmärkide saavutamiseks. Kuidas neid makse kogutakse, kellelt ja millisel määral, on vahendi, mitte aga poliitikate kujundamise küsimus,” selgitas ta.

Ilves tõi välja võimalikud visioonid Eesti tuleviku osas: olla odavama tööjõuga Lõuna-Soome, saada kõrgtehnoloogiliseks IT-saareks või stagneeruda. „Neljanda tulevikuvisandi nimetaksin „smiley face” tulevikuks – Eesti on regionaalselt hästi integreeritud kõrgtehnoloogial baseeruv ning ekspordile orienteeruv suurte investeeringute sihtriik,” ütles Ilves, pidades seda Eesti jaoks optimaalseimaks suunaks.

Ilves hinnangul on praegu aeg, mil on moes poliitikuid maha teha ja neid põlastada. „Me elame populistlikus õhkkonnas, mis nõuab süüdlase tuvastamist. Psühholoogiliselt on see mõistetav, ent elu vabas demokraatlikus Eestis eeldab ka iseenese vastutuse hoomamist. Pole suurt mõtet poliitikuid sõimata, kui me ise ei kehtesta nende suhtes rangemaid nõudmisi,„ märkis president.

Baltic News Service Tallinna toimetus.

Kutsume teid kõiki lugema 2018. a võimalikke stsenaariume!

Kõigi 3. arengufoorumi materjalide ja viidetega järelkajale meedias saate tutvuda Arengufondi veebis.

Koostatud Arengufondi veebimaterjalide põhjal.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga