Noorte leiutajate esimene suvekool kogunes Rõuges

Augustikuu keskel said Võrumaal Rõuges esmakordselt kokku noored leiutajad.

Kolmepäevases suvekoolis said osalejad kuulata ning läbi mängida uue leiutise idee väljamõtlemist ajurünnaku Võistkond sihtgruppi kaardistamasmeetodil, tootele sobiliku sihtrühma valimist, kaardistamist ja kirjeldamist. Praktiliste ülesannetega vaheldumisi anti ülevaade loovast mõtlemisest, tootearendusest, prototüüpide loomisest ja testimisest, uue toote turustamisest ja patenteerimisest ning inseneri, disaineri ja ettevõtja koostööst.

Läbivaks jooneks suvekoolis oli meeskonnatöö oskuste süvendamine, sest ükski valmistoode ei sünni vaid ühe inimese panusest.

Rõuge energiarajal koos kohaliku õpetaja Kaido KaasigaSuvekooli programm oli tihe ja lõppes õhtuti napilt enne südaööd. Esimesel õhtul kuulati loengut täheteadusest ja teise õhtul tutvuti kohaliku töö- ja tehnoloogiaõpetuse õpetaja Kaido Kaasi juhendamisel Rõuge energiarajaga.

Suvekooli viimaseks päevaks valmis igal meeskonnal – kokku oli neid viis – sõiduk, mis lahendaks kohalike elanike transpordimure üleujutuse ajal. Sõiduk pidi lahendama kohalikest mägistest ning veekoguderohkest oludest inspireeritud ülesande nii, et oleks ühtlasi ka energiasäästlik.

Enne Rõuge Suurjärve ääres läbiviidavaid lõppkatseid oli meeskondadel tarvis ka oma ideed hindajate tutvustada ja Veekatsedmüüa – just sedasi tehti varemkuulatud loengutele lisaks tutvust praktilise turundusega, sest ka see on üks etapp toote turulejõudmises.

Omanäolised olid kõik sõidukid. Sõiduk nimega „Amfiib“ lahendas lisaks muudele probleemidele ka erivajadustega inimeste tööhõiveküsimusi, sest sõidukit sai kasutada näiteks postiveoks just liikumispuudega inimene.

Suvekooli olid oodatud 2008. aastal peetud noorte leiutajate konkursil „Pisiasjad, mis muudavad elu paremaks“ edukalt osalenud noored. Suvekooli korraldas sihtasutus Archimedes koostöös MTÜ Eesti Disainikeskusega.

Kõik suvekoolis ülesvõetud fotod leiate selle lingi alt

Margit Lehis, teaduse populariseerimise konkursside koordinaator, Sihtasutus Archimedes

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga