Euroopa Liidu projekt PLATON+ tugevdab sotsiaalteaduste rolli Euroopa teadusuuringutes

Sotsiaalmajandus- ja humanitaarteadustele omistatakse aina suuremat rolli Euroopa teadmuspõhise ühiskonna ja poliitika kujundamises. Tegelikkuses võiks sotsiaalteaduste panus Euroopa teadusuuringutesse olla praegusest veelgi suurem, sest sotsiaalteadustele omistatud potentsiaali ja reaalse tähelepanu vahel, mis sellele osutatakse teiste valdkondade uurijatelt, poliitikakujundajatelt ning laiema avalikkuse poolt, on veel väga suur lahknevus. Just selle lahknevuse vähendamisele PLATON+ keskendubki.

Euroopa Liidu rahastatud projekti PLATON+ eesmärk on tõsta teadlikkust Euroopa sotsiaalmajanduslikust teadustööst ja populariseerida selle valdkonna uurimistulemuste kasutamist teiste alade teadlaste, poliitikakujundajate ning kodanikuühiskonna organisatsioonide poolt. Lisaks on algatuse üks sihtidest aidata kaasa valdkondadevaheliste uurimisrühmade moodustumisele ja edendada koostööd sotsiaalteadlaste ja teistes valdkondades tegutsevate teadlaste vahel. Projekt on avatud nii teadlastele ja teadusasutustele, kes puutuvad igapäevaselt kokku erinevaid valdkondi hõlmava teadustööga, kui ka poliitikakujundajatele, kodanikeühendustele ning ettevõtetele, kes kasutavad töös sotsiaal-majanduslike uuringute tulemusi.

Euroopa Liidu seisukoht on, et teadus peab teenima kogu ühiskonna huve, mistõttu peavad Euroopa Liidu poolt rahastatavad teadusprojektid olema samuti suunatud erinevate ühiskondlike väljakutsete ja probleemide lahendamisele. Samuti ollakse uskumusel, et teadmised, mis on loodud erinevate distsipliinide koostöös ning on suunatud valdkondadevahelise sünergia tekitamisele, on oluliseks võtmeks tänapäeva ühiskonna valupunktide lahendamisel.

Et teaduslike uuringute läbiviimine on kulukas, mängivad siinkohal olulist rolli erinevad rahastamisstruktuurid, mis muuseas saavad kaasa rääkida rahastatavate uuringute teadusliku lähenemise, metoodika ning sisu osas. Ühtse lähenemise jaoks on Euroopa Liidu teaduse raamprogrammide abil välja töötatud teadusuuringute rahastamise strateegia, mis arvestab ühe osana ka valdkondadevahelise teadustöö alast koostööd.

PLATON+ projekti raames on läbi viidud mitmeid analüüse ja uuringuid, mis heidavad valgust sotsiaal- ja humanitaarteaduste praegusele panusele Euroopa teadusuuringutes. Uuritud on 6. ja 7. raamprogrammi sisu, et välja tuua sotsiaal-majanduslikke aspekte väljaspool sotsiaalmajanduslikku ja humanitaarteaduste valdkonda. Lisaks on küsitletud 6. raamprogrammi teadusprojektide koordinaatoreid (mitte sotsiaalvaldkonnast), et kaardistada nende arvamusi sotsiaalteaduste kaasamisest teiste valdkondade uurimisprojektidesse. Nimetatud uuringud ja ka muud projekti raames teostatud analüüsid on kättesaadavad veebilehel www.platonplus.net.

PLATON+ projekt on suunatud teadlastele, poliitikakujundajatele, kodanikuühiskonna organisatsioonidele ja ettevõtjatele. Projektis osalemiseks on vaja end registreerida veebilehel www.platonplus.net. Projektis osalejatele pakutakse muuseas:

  • tasuta partnerlusteenust partnerite leidmiseks projektikonkurssidel osalemiseks;
  • enda koostööprofiili levitamist ja kompetentsi teistele nähtavaks tegemist;
  • ligipääsu erinevate sotsiaal-majanduslike uuringute tulemustele;
  • ligipääsu poliitikakujundamisele suunatud analüüsidele ja publikatsioonidele;
  • võimalust osaleda infopäevadel ja rahvusvaheliselt välja töötatud treeningutes.

Artiklis on kasutatud PLATON+ projekti raames koostatud materjale.

Lisainfo projekti veebilehelt www.platonplus.net või
meiliaadressilt
anna@hillandknwolton.ee.

Anna Penne

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga