EDCTP käis Eestis partnereid otsimas

European & Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP)[1] on algatus, mille eesmärgiks on koordineerida ja leida rahastusvõimalusi peamiste nakkushaiguste, nende ravi ja ravimite uuringuteks koostöös Euroopa ja arengumaade vahel.

Peamiste nakkushaigustena on esiplaanil HIV/AIDS, malaaria ja tuberkuloos ning arengumaade sihtgrupp on seni olnud piiratud Sahaara-taguse Aafrikaga. Euroopa Liidu leppe artikli 169 alusel loodud algatus eeldab osalevate maade poolset panust lisaks 6. raamprogrammist eraldatud 200 miljonile eurole.

Hetkel on algatusega liitunud 14 ELi riiki ning Šveits ja Norra. Suuremad toetajad on seni olnud Suurbritannia, Holland, Prantsusmaa, Taani, Belgia, Norra, Saksamaa ja Rootsi. Eelduste kohaselt panustavad osalevad riigid algatusse seitsme tegevusaasta (septembrist 2003 kuni augustini 2010) jooksul samavõrd kui Euroopa Komisjon raamprogrammi vahendusel. Samuti püütakse proportsionaalses mahus kaasata erasektorit.

EDCTPd (www.edctp.org) võib käsitleda ka kui kliiniliste katsete programmi. Kliinilised katsed aga viiakse läbi eeskätt piirkondades, kus vaesusega seotud haigused, nende seas ka kõnealused HIV/AIDS, malaaria ning tuberkuloos, on epideemilised. Selline fookus võimaldab just antud piirkonnale sobivaimate (efektiivsus vs majanduslikud ja kultuurilised aspektid) lahenduste leidmist suuremate nakkushaiguste ohjeldamisel.

Teadusuuringute läbiviimine epideemiate endeemilistes kolletes on põhjendatav ka asjaoluga, et mis tahes positiivne efekt haiguste ohjeldamisel annab viivituseta tõuke kohaliku tervise paranemisele.

Jätkusuutlikkuse tagamiseks peavad ka arenguriikide valitsused omalt poolt panustama ettevõtmise õnnestumisse. Aafrika riikidel tuleks näiteks välja töötada riiklikud teaduskoolituse programmid, et valmistada ette piisav hulk kompetentseid arste, farmatseute ja laborante. Prioriteediks on kaasata projektidesse kohalikke arste, teadustöötajaid ja kraadiõppureid Euroopa Liidu (Euroopa Komisjoni, algatuses osalevate liikmesmaade ja erasektori) finantside abil. Loodetavasti suurendab seesugune samm riikide võimekust ning hoiab ära nn ajude äravoolu Aafrikast. Hea koolitus ja tublid kogemused peaksid aitama Aafrika riikidel edaspidi taotleda toetusi ELi tõukefondidest.

Et EDCTP toimib raamprogrammide keskse põhimõtte – koostöö – alusel, siis on olemas ka eeldused, et vastava kompetentsi olemasolul haaratakse projektidesse ka Eesti inimesed.

Jätkuks intensiivsele kirjavahetusele käisid EDCTP esindajad aprillikuus Eestis ning kohtusid mõne võimaliku partneriga. Lisaks tunti huvi võimalike ravimite ja vaktsiinide arendajate ning tootjate vastu.

EDCTP korraldab uurimis- ja arendustegevust suuremalt jaolt projektipõhiselt, milles kaasalöömine ei ole alati piiratud osalevate liikmesmaadega. Kompetentsi olemasolul võivad osaleda ning saada uurimistoetusi ka teiste maade teadusasutused ning ettevõtted. Nii, nagu ELi programmides, on ka siin sageli prioriteediks VKEde kaasamine.

Täpsem info EDCTP kodulehel http://www.edctp.org. Vajadusel saab täiendavat infot ka allakirjutanult.

Argo Soon
7RP tervise valdkonna konsultant
argo.soon@archimedes.ee


[1] Vaata nt ka Brüssel 30.10.2008 SEK(2008) 2724, Komisjoni talituste töödokument, lisatud dokumendile: Komisjoni  Teatis Euroopa Parlamendile ja Nõukogule, Euroopa ja arengumaade kliiniliste uuringute partnerlusprogrammi arenguaruanne, Kommenteeritud kokkuvõte {COM(2008) 688} {SEC(2008) 2723}

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga