2010. aasta teaduse populariseerimise projektikonkursi rahastatavad projektid on selgunud

Haridus- ja teadusminister kinnitas käskkirja 2010. aasta teaduse populariseerimise projektikonkursi tulemustega.

Teaduse populariseerimise projektikonkurss osutus sel aastal üle ootuste populaarseks – kokku esitati 95 taotlust erinevate teadust populariseerivate tegevuste rahastamiseks. Taotletav summa ületas konkursi eelarve kümnekordselt.

Konkursi tähtajaks aprilli alguses laekus konkursile 95 taotlust kogusummas 14,4 miljonit krooni. Kuna konkursi eelarve on 1,4 miljonit krooni, küsiti raha täpselt 10 korda projektidele jagatavast eelarvest rohkem. „Huvi erinevate teadust populariseerivate ettevõtmiste korraldamise vastu on väga suur püsinud juba aastaid,“ selgitas Sihtasutuse Archimedes teaduse populariseerimise üksuse juhataja Terje Tuisk. „Samas on selle aasta taotluste keskmine eelarve väiksem, sest nende seas ei ole väga suuri meediaprojekte“.

Projektikonkursile võib esitada projekte, mis tutvustavad teadustegevust laiemale avalikkusele, populariseerivad teadust ja teadlaste tööd ning äratavad huvi teadlase elukutse vastu. „Teaduse populariseerimine on oluline selleks, et eeskätt noortele öelda: kuigi teadlase elukutse pole lihtne, on see üks huvitavamaid ameteid, mida valida,“ rääkis Haridus- ja Teadusministeeriumi asekantsler Andres Koppel. Näiteks toetatakse projektikonkursi käigus õppevahendite koostamist ning näituste, konkursside ja konverentside korraldamist. Heakskiitva rahastusotsuse saanud projektid selguvad juuni alguses.

Konkursi eelarve on alates 2008. aastast vähenenud, taotluste arv on aga ligi kahekordistunud – kui 2008. aastal esitati kokku 50 taotlust kogusummas ligi 9,3 miljonit krooni, siis sel aastal oli taotlusi 95 ja taotluste kogusumma ulatus 14,4 miljoni kroonini. Seetõttu kutsus Koppel teaduse populariseerijaid üles toetust taotlema ka alternatiivsetest rahastusallikatest.

„Teaduse populariseerimise suunalistele tegevustele saab toetust taotleda ka näiteks Hasartmängumaksu Nõukogust, mille rahastusvoorudes on teaduse valdkond praegu üks alakasutatud võimalus,“ rääkis Koppel. „Näiteks saab sealt aastaringselt taotleda toetust erinevatele teadus-, haridus-, laste- ja noorteprojektidele.“

Lisainfo: sihtasutuse Archimedes teaduse populariseerimise üksuse juhataja Terje Tuisk, 730 0333, terje.tuisk@archimedes.ee;
SA Archimedes teaduse populariseerimise üksuse veebileht www.archimedes.ee/teadpop.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga