Kas COVID-19 pandeemia liigitub Horisont 2020 mudelgrandilepingus sisalduva force majeure olukorra alla?

Artikkel 51 H2020 mudelgrandilepingus sätestab tingimused, mille puhul saab kohandada force majeure klauslit.
Force majeure tähistab erakordset ja ootamatult tekkinud olukorda, mis ei allu kuidagi toetuse saaja kontrollile ja mis takistab projektiga seotud kohustuste täitmist.
Kui taoline olukord tekib, tuleb toetuse saajal  rahastajat sellest koheselt informeerida ning rahastaja otsustab iga juhtumi põhjal eraldi, kas tegemist on force majeure olukorraga või mitte.
Toetuse saaja peab omalt poolt kohe püüdma force majeure olukorrast tulenevat kahju vähendada (püüdma tühistada lennupiletid, kontakteeruma kindlustusega jms). Kulud on abikõlblikud, kui need on kooskõlas üldiste abikõlblikkuse reeglitega (vt artikkel 6 H2020 mudelgrandilepingus). Näiteks kui koosolek või kohtumine jääb ära force majeure´i tõttu, võivad reisi- ja majutuskulud olla endiselt abikõlblikud, kui nad täidavad üldisi abikõlblikkuse tingimusi (isegi juhul kui toetuse saaja ei saanud kohtumisel osaleda). Kui force majeure´i  tõttu tekib projekti läbiviimisel lisakulusid, võivad ka need olla abikõlblikud, kui need on vajalikud projekti elluviimiseks (näiteks organiseeritakse ärajäänud konverents projekti hilisemas faasis). Seejuures ei tohi projekti kogueelarve suureneda.

Vaata ka: Can the clause on “force majeure” in the Horizon 2020 grant agreement be invoked in relation to the COVID-19 outbreak?

 

Kommenteerimine on suletud