„Nutikas“ rubriik

13.02.2020 – TalTechi ja MikroMasch OÜ koostöös arendatakse uudset tehnoloogiat kodumajapidamisse sobivaks energiasalvestuseks.

Tallinna Tehnikaülikooli ja MikroMasch OÜ koostöös on loodud uudsed kompaktsed energiasalvestid, mis võimaldavad kasutada kodumajapidamises senisest rohkem kohapeal nt tuulest või päikesest saadud elektrienergiat. Salvestites kasutatakse nano-pulbertehnoloogiaga liitiumioonakusid, millel on pikem eluiga võrreldes teiste praegu kasutusel olevate akutehnoloogiatega. Teemat avasid Vikerraadio “Nutikas” saatelõigus lähemalt Andrei Blinov TalTechist ja Mihhail Kudinsky MikroMasch OÜst.

06.02.2020 – RITA rändeuuring pakub poliitikakujundajatele uudseid abivahendeid  poliitkakujundamiseks

Rändekalkulaator ja rände tulu-kulu mudel on valmimisjärgus innovaatilised abivahendid, mis võiks aidata senisest paremini mõista ja suunata rändeprotsesse Eestis. Nende ja mitmete teiste rände ja lõimumise väljakutseid lahendada aitavate lähenemiste arendamisega tegeleb Eesti Teadusagentuuri RITA programmi toel valmiv uuring, millest rääkis Vikerraadio “Nutikas” saatelõigus lähemalt Tartu Ülikooli professor Tiit Tammaru.

30.01.2020 – Antimikroobsete pinnakattematerjalide arendamine ETAg-i arendusgrandiga

Vesine ja soe jaanuar on soodne aeg haiguste levikuks. KBFI vanemteadur Angela Ivask ja Tartu Ülikooli vanemteadur Vambola Kisand arendavad Eesti Teadusagentuuri arendusgrandi toel pinnakattematerjale, mis takistaks mikroobide levikut. Kuidas see teoks saab ja milleks täpselt hea on, sellest oli juttu Vikerraadio rubriigis “Nutikas”.

23.01.2020 – Kuidas toetada teadus- ja tehnoloogiamahukate ettevõtete kasvu?

 

Autor: Renee Altrov

Kuidas aidata kaasa teadusmahuka ettevõtluse kasvule? Tartu Teaduspark on koostöös Tartu Ülikooli ja Tartu linnaga pannud käima äriinkubaatori S2B Launchpad, mille eesmärk on aidata teadusmahukate äriideedega meeskondadel jõuda kahe aasta jooksul esimeste klientide ja investoriteni. Millist rolli mängivad seejuures peagi avatav TÜ Delta keskus ja kuu lõpus toimuv sTARTUp Day 2020, sellest rääkisid Vikerraadio “Nutikas” rubriigis lähemalt Teaduspargi juhatuse liige Andrus Kurvits ja Tartu Ülikooli ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse juht Kristel Reim.

16.01.2020 – Koolitaja professionaalset arengut toetava digikeskkonna loomine ETAg-i arendusgrandi toel

Allikas: onlineschools.org

Õpetajaid ja õppejõude toetavad nende töös mitmed digitööriistad. Paraku pole seni terviklikku keskkonda, mis võimaldaks nende kogutud andmeid korraga analüüsida.
Tallinna Ülikooli haridustehnoloogia keskuse vanemteadur Kairit Tammets asub Eesti Teadusagentuuri arendusgrandi toel looma terviklikku digikeskkonda, mis selle probleemi lahendab, võimaldades saada süsteemset ülevaadet nii klassiruumis kasutatud metoodikate mõjust kui koolitaja isiklikust professionaalsest arengust.

09.01.2020 – Digitehnoloogiad turismitööstuses

Aastavahetus on üks turismitööstuse kõrgaegu. Selleks, et turismisihtkohana pildile pääseda, tuleb üha enam panustada sotsiaalmeedias ja digivahendites leitava info mitmekülgsusele. Tallinna Ülikooli järeldoktor Christian Ritter uurib lähemalt, kuidas mõjutavad turismikogemust sotsiaalmeedia ja digivahendid. Mida oleks kohalikul turismitööstusel sellest õppida? Lähemalt rääkis uurimisprojekti juhendaja, TLÜ meediainnovatsiooni professor Indrek Ibrus.

02.01.2020Põlevkivituhast graanulväetis

Põlevkivituha üks võimalikest taaskasutusotstarvetest on muldade väetamine. Seda on aga hõlpsam teha, kui tuhatolm on graanuliteks töödeldud. Parima võimaliku lahenduse leidmiseks teeb Eesti Energia koostööd Eesti Maaülikooli mullateadlastega ja põllumajandustootjaid ühendava mittetulundusühinguga Põllukultuuride klaster. Teemat avasid lähemalt  Eesti Maaülikooli mullateaduse professor Alar Astover ja MTÜ Põllukultuuride klastri juhataja Roosi Soosaar.

Kommenteerimine on suletud