ETHNA eesmärk on viia eetika teooriast praktikasse

Viimasel aastal on Eestis (ja ka mujal maailmas) palju räägitud ja kirjutatud teadusest, eetikast ja ühiskonnast. Eestis langes arutelu nii viljakale pinnale, et tänu RITA programmi toetusele valmis Tartu Ülikooli teadlastel selle aasta alguses uuring „Teaduseetika järelevalve ja toetamise riikliku süsteemi loomine Eestis“.

Ajastus oli Eesti jaoks hea, sest jaanuarist 2020 algasid  kolme Horisont 2020 poolt rahastatava projekti tegevused, mille ülesandeks on välja töötada näidismudelid nii ülikoolidele kui ka rahastatavatele organisatsioonidele. Neist ühe projekti, ETHNA[1] partneriks on Sihtasutus Archimedes, kellel on pikaajalised kogemused nii kõrghariduse ja teaduse  rahastamisel kui ka kõrghariduse akrediteerimisel. Kuna Eesti on väike ning informatsiooni levitatakse omavahel, siis juba projekti kirjutamise  staadiumis lubasid omapoolset tuge projekti õnnestumise korral nii Eesti Teadusagentuur kui ka Haridus- ja teadusministeerium. Horisont 2020 reeglitesse käib ka nõue, et samast konkursist rahastuse saanud projektid omavahel suhtleksid ning vastastikku kogemusi jagaksid.

Lähemalt ETHNAst

Projekti konsortsiumisse kuulub kümme erineva taustaga partnerit kaheksast riigist. Projekti juhib Jaume I ülikooli rakenduseetika ja demokraatia uuringute grupp Hispaaniast. Castellónis toimunud projekti avakoosoleku sõnas ülikooli rektor Eva Alcón partnereid tervitades: “Ees ootab kolm aastat rasket tööd, aga samas ka väljakutse teha nähtavaks humanitaar- ja sotsiaalteaduste olulisus teadusuuringutes ja teadmiste ühiskonnale edasiandmises”.

Foto 1. ETHNA avakoosolek Jaume ülikoolis, vasakult projekti koordinaator Elsa González ja ülikooli rektor Eva Alcón

ETHNA eesmärk on luua vastutustundliku teaduse ja innovatsiooni (RRI) juhtimissüsteem kuues Euroopa kõrgharidus-, rahastamis- ja teaduskeskuses Hispaanias, Norras, Eestis, Bulgaarias, Austrias ja Portugalis. Selleks rakendab konsortsium Living Lab kontseptsiooni, mille ideeks on kaasata võimalikult laia osalejate ringi ning nende tagasiside põhjal teha valikuid. Projekti käigus testitakse eetikakoodeksi, eetikakomitee, eetilise vihjeliini ja aruandluses kasutatavate edusammude mõõdikute rakendamise võimalusi erinevat tüüpi organisatsioonides. “See projekt võimaldab meil töötada nii, et see, mis on hea, võiks olla ka reaalne,” ütles projekti koordinaator Elsa González “Meie eesmärk on viia eetika teooriast praktikasse.”

Foto 2. ETHNA projekti konsortsiumi liikmed avakoosolekul Jaume ülikoolis

 

Lähem info:
Ülle Must, SA Archimedes arendusjuht
ulle.must@archimedes.ee

[1] Ethics Governance System for RRI in Higher Education, Funding and Research Centres  (ETHNA System ) https://cordis.europa.eu/project/id/872360

 

Kommenteerimine on suletud