HERA konkursil pälvis rahastuse Eesti juhttaotlejaga ühisprojekt

Aprillis kuulutas HERA (Humanities in the European Research Area) võrgustik välja oma viimase, 2017.-2018. aastal toimunud ühiskonkursi „Avalik ruum: kultuur ja integratsioon Euroopas“ tulemused. Esmakordselt on rahastatud projektide hulgas Eesti juhttaotlejaga ühisprojekt: Ühistransport kui avalik ruum Euroopa linnades: narratiivid, kogemused ja vastuolud(PUTSPACE) Tauri Tuvikese (Tallinna Ülikool) juhtimisel.

Projekt kestab 1. maist 2019 kuni 30. aprillini 2022. Tallinna Ülikooli teadlaste kõrval osalevad selles Soome (Åbo Akademi), Saksamaa (Leibnizi regionaalgeograafia instituudi) ja Belgia (Brüsseli Vaba Ülikooli) teadlased. Projektis uuritakse, missugune ja mis võimalustega avalik ruum on ühistransport, millist ühiskonda ja kultuuri see toetab ja luua aitab ning seda, milliseid tähendusi omistab ühistransport ja selle kujundamine linnale ja ühiskonnale. Loe projekti kohta lähemalt TLÜ pressiteatest ja projekti kodulehelt.

Euroopa Komisjoni toel rahastavad HERA võrgustiku liikmeks olevad teaduse rahastajad, sh ETAg, kokku ligikaudu 20 miljoni euroga. Kokku pälvisid rahastuse 20 rahvusvahelist teadusprojekti 24 riigi teadlaste osalusel. Edukad projektid läbisid väga tiheda konkurentsi – kokku osales ühiskonkursil 217 taotlust.

HERA on ERA-NET võrgustik, mille eesmärk on kindlustada humanitaarteaduste positsiooni Euroopa teadusruumis ja Euroopa Komisjoni raamprogrammides ning juhtida ja arendada Euroopa humanitaarteadlaste rahastamisvõimalusi. HERA loodi 2004. aastal 14 riigi (sh Eesti) osalusel – ETAgi eelkäija, Eesti Teadusfond (ETF), ühines HERAga kohe alguses. Praegu kuulub HERAsse 26 humanitaarteadusi rahastavat agentuuri 25 riigist – lisaks 22 Euroopa Liidu liikmesmaale ka Island, Norra ja Šveits. Alates 2009. aastast on HERA viinud läbi neli ühiskonkurssi rahvusvahelistele humanitaarteaduslikele projektitaotlustele. Kokku on HERA vahendusel seni rahastatud või rahastatakse 75 rahvusvahelist teadusprojekti.

Lisaks ühiskonkurside ja nendega seotud ürituste korraldamisele on HERA võrgustik algusest peale tegelenud ka humanitaarteaduste esindamisega laiemalt. Ühtlasi on HERA oma eesmärgiks seadnud koostöö edendamise nii rahvusvaheliselt kui ka „moodsate“ ja „traditsiooniliste“ humanitaarteaduslike distsipliinide vahel (vt lähemalt http://heranet.info/about-us/who-we-are/).

Nagu ERA-NET võrgustikud üldiselt (vt lähemalt siit), rahastab HERA teadusprojekte osalevate riikide rahastusagentuuride ning Euroopa Komisjoni vahenditest. Järgmiseks kavandab HERA ühiskonkurssi koos sotsiaalteadustele fookustatud võrgustikuga NORFACE.

https://novaator.err.ee/933147/humanitaarteadlased-uurivad-uhistransporti-kui-suletud-avalikku-ruumi

Katrin Kello
katrin.kello@etag.ee

Kommenteerimine on suletud