MAX-IV Laboratooriumis asuva Eesti-Soome kiirekanali FinEstBeAMS kasutusaja esimene taotlusvoor

Avanes esimene voor Eesti ja Soome ühise kiirekanali FinEstBeAMS kasutusaja taotlemiseks. Eesti teadustaristu teekaardi nimekirja kuuluv FinEstBeAMS paikneb Rootsis Lundis MAX-IV Laboratooriumi sünkrotroni 1.5 GeV kogujaringil ning on mõeldud materjaliteaduslikeks ja atmosfäärifüüsika uuringuteks. Kiirekanal on varustatud kolme uurimisjaamaga gaasfaas-, pinnafüüsika- ja luminestsentsi uuringuteks kasutades sünkrotronkiirgust piirkonnas 5-1000 eV. FinEstBeAMS pakub teadlastele, ka kõrgtehnoloogia ettevõtetele, teadusuuringute läbiviimiseks kõrge kvaliteediga lühilainelist VUV-XUV kiirgust, mille parameetrid (lainepikkus ja valgusepolarisatsioon) on muudetavad laias spektraalvahemikus (288 nm – 1.24 nm). Kiirekanal võimaldab uurida üksikute aatomite, molekulide, klastrite ja nanoosakeste elektronstruktuuri nii gaasfaasis kui pindadel, osakeste interaktsiooni pindadega, pindade vahekihte ning erinevate materjalide pindu, samuti ka materjalide luminestsentsi spektraalpiirkonnas 200-1000 nm temperatuuridel 5-350 K.

Kiirekanali kasutusaja taotluste esitamise tähtaeg on 19. detsembril 2018. Hetkel on võimalik varasema kogemusega sünkrotronkiirguse kasutajatel taotleda mõõteaega uurimistööks luminestsentsi ja gaasfaasi eksperimentideks. Taotluste hindamine toimub jaanuaris 2019, tulemused selguvad veebruaris 2019. Antud taotlusvooruga on võimalik taotleda kiirekanali aega perioodiks aprill – juuni 2019. Alates 2019. aasta suvest toimuvad avatud konkurentsipõhised taotlusvoorud kõikidele kasutajatele.

Täpsem informatsioon taotlejatele: https://www.maxiv.lu.se/accelerators-beamlines/beamlines/finestbeams/user-information/?utm_campaign=cmp_910593&utm_medium=email&utm_source=getanewsletter

FinEstBeAMS kiirekanali koduleht: https://www.maxiv.lu.se/accelerators-beamlines/beamlines/finestbeams/

FinEstBeAMS kiirekanal valmis 2018. aastal ning selle ehitamises osalesid Eestist Tartu Ülikooli ning Soomest Oulu Ülikooli, Turu Ülikooli ja Tampere Tehnoloogiaülikooli teadlased.

 

Lisainfo ja konsultatsioonid:
Ergo Nõmmiste, TÜ Füüsika Instituut, +372 737 4606, ergo.nommiste@ut.ee
Marco Kirm, TÜ Füüsika Instituut, +372 737 4629, marco.kirm@ut.ee
Rainer Pärna, FinEstBeAMS kiirekanal, +46 72 710 8844, rainer.parna@maxiv.lu.se

Kommenteerimine on suletud