Eesti teadlastele avaneb rahvusvaheline harvikhaiguste projektide taotlusvoor

Alates 14. detsembrist saavad Eesti teadlased taotleda rahastust rahvusvahelistele haruldaste haigustega seotud projektidele. Sotsiaalministeerium kaasrahastab taotlusvooru esitatavaid projekte kokku kuni 75 000 euro ulatuses. 

Rahvusvahelise projektikonkursi eesmärk on soodustada erinevate riikide teadlaste koostööd haruldaste haiguste alal, et töötada välja uusi täpsemat diagnostikat ning ravimeetodeid võimaldavaid lahendusi, millest oleks selge ja otsene kasu ka patsientidele.

„Rahvusvaheline koostöö harvikhaiguste alal on Eestile eriti oluline, kuna väikese rahvaarvu tõttu võib mõnda harvikhaigust põdev inimene olla Eestis ainuke. Selliseid, sageli ka meditsiini jaoks harvaesinevaid haigusjuhte, on Eesti-sarnases väikeriigis keeruline diagnoosida ning ravida,“ ütles sotsiaalministeeriumi terviseala teadusnõunik Angela Ivask. „Eelolev projektide taotlusvoor ongi mõeldud ergutamaks Eesti teadlaste rahvusvahelist koostööd nii harvikhaiguste diagnostika vallas kui ka haiguste mehhanismide ja kulu uurimisel. Loodame, et projekti tulemused võimaldavad harvikhaigusi põdevatele inimestele pakkuda tulevikus kiiremat diagnoosi ja mõjusamat ravi.“ 

Konkursi raames rahastatakse projekte, mis on suunatud:

  • diagnostika edendamisele, sh uute diagnostikameetodite ning selleks vajalike bioinformaatiliste vahendite väljatöötamine haiguste põhjuste ja haigusmehhanismide avastamiseks;
  • haiguse kulu ning mehhanismide uurimisele, sh haiguse ajaloo ja patsientide registrite uurimine, mobiilirakenduste väljatöötamine tagasiside kogumiseks patsientidelt, biomarkerite ja kliiniliste tulemusmõõdikute väljatöötamine.

Projekte on oodatud esitama konsortsiumid, mis koosnevad 4-8 partnerorganisatsioonist, vähemalt neljast erinevast võrgustiku liikmesiigist. Projektidesse võib kaasata ka mitterahastavaid partnereid ning võimalusel tuleks kaasata ka patsiendiorganisatsioone.

Eesti teadlastel palume taotlusvoorus osalemiseks võtta ühendust sotsiaalministeeriumi teadusnõunik Angela Ivaski (angela.ivask@sm.ee), tervishoiuvõrgu juhi Heli Palustega (heli.paluste@sm.ee) või aadressil: taotlusvoor@sm.ee.  Taotlemine toimub kahes etapis. Esialgne taotlus tuleb esitada 14. veebruariks 2019. Esimeses voorus edukaks osutunud taotlejad on oodatud esitama täpsustatud taotluse hiljemalt 11. juuniks 2019.

Projekte saab esitada läbi Euroopa teaduskoostöövõrgustiku European Joint Programme on Rare Diseases (EJP RD).  Võrgustik loodi 2018. aastal, et hoogustada haruldaste haiguste alaseid uuringuid Euroopas ja globaalselt ning panustada rahvusvahelise haruldaste haiguste teadusuuringute konsortsiumi IRDiRC eesmärkide elluviimisse.

Esialgne taotlusvooru kuulutus on leitav haruldaste haiguste alase võrgustiku E-rare lehelt: http://www.erare.eu/joint-call/1st-joint-call-european-joint-programme-rare-diseases-jtc-2019

Viimase kahe aasta jooksul on sotsiaalministeerium rahastanud teadus-, arendus- ja innovatsioonitegevust tervisevaldkonnas, sh Eesti teadlaste osalemist rahvusvahelistes teaduskoostööprojektides ja –võrgustikes kokku enam kui 8 miljoni euro ulatuses.

 

Kommenteerimine on suletud