„Nutikas” rubriik detsembris

Nutikas“ on Vikerraadioga koostöös sündinud iganädalane raadiorubriik, mille eesmärk on tutvustada teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt.

Sobitusalgoritm lasteaiakohtade jagamiseks. Andre Veski, Aivar Soe
7.12.2017

Foto:Pixabay.com

Kooli- ja lasteaiakohtade jagamine põhjustab paljudele vanematele peavalu.
Tehnikaülikooli IT-teadlane Andre Veski kaitses sel sügisel doktoritöö sobitusteooriast, mille abil on võimalik jagada senisest otstarbekamalt lasteaia- või koolikohti. Harku vallas on see ka praktiliselt kasutusse võetud. Kuidas loodud lahendus täpsemalt töötab ja milliseid muutusi kaasa tõi, sellest rääkisid Vikerraadio “Nutikas” rubriigis Andre Veski TTÜ-st ja Aivar Soe Harku valla haridus- ja kultuuriosakonnast.

Adapter.ee esimese aasta ülevaade
14.12.2017

Pilt: Adapter.ee

Teadusasutusi ja ettevõtteid ühendav veebiplatvorm Adapter.ee on tegutsenud veidi üle aasta. Selle aja jooksul on võrgustikuga liitunud teadusasutuste ring tublisti laienenud. Adapter.ee projektijuht Siim Kinnas andis ülevaate, kuidas koostööplatvormil on selle aja jooksul läinud ning palju ettevõtteid ja teadlasi kokku on viidud. Ettevõte saab Adapter.ee vahendusel oma küsimusele vastuse viie tööpäeva jooksul.

Hoovuste mõõtmise andurid. Mihkel Läänelaid, Margus Vähi
21.12.2017

Foto: Pixabay.com

TTÜ teadlased arendavad sadamatele mõeldud hoovuste mõõtmise süsteemi, mis põhineb elektroonilistel veevoolu anduritel. Seadme põhieesmärk on sadamate ja sadamate lähedal asuvate alade ohutuse tõstmine laevaliikluses. Projekt pälvis tänavuse Prototroni TTÜ teadlaste leiutiste voorus peapreemia 50 000 eurot. Prototüüpi on kavas arendada koostöös Sillamäe sadamaga.
Teemat avasid Mihkel Läänelaid TTÜst ning Margus Vähi Sillamäe sadamast.

Maapõueressursside uuring. Leho Ainsaar, Kalle Kirsimäe, Kalev Kallemets
28.12.2017

Foto: Vikipeedia.ee

Eesti parimad geoloogiaasjatundjad on ühendanud jõud, et leida meie maapõuevaradele innovaatilisemaid ja keskkonnasõbralikemaid kasutusvõimalusi. Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ning Eesti Geoloogiakeskuse läbi viidavast uuringust rääkisid lähemalt Leho Ainsaar ja Kalle Kirsimäe Tartu ülikoolist ning Kalev Kallemets majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist.

———————————————————————-

2017. aasta lõpus kuulutati välja kaks RITA programmi suurt uuringut:
Algab konkurss põlevkivi innovaatiliste ja keskkonnasõbralike töötlemistehnoloogiate leidmiseks
Konkurss riigikaitseks olulise olukorrateadlikkuse uuringu läbiviija leidmiseks

2018. aasta jaanuaris toimuvad ka Mobilitas Pluss tagasipöörduva teadlase ja järeldoktoritoetuse taotlusvoorud
1. jaanuaril avanes Mobilitas Pluss programmi 2018. aasta taotlusvoor

 

Piret Ehrenpreis
Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud