Euroopa Teadusuuringute ühiskeskus avab laevade avastamise tarkvara

Euroopa Teadusuuringute ühiskeskus (JRC) on avanud oma SUMO mereseire tarkvara, mis aitab avastada ookeanidel sõitvaid  laevu, mille tegevused on seadustega vastuolus.

SUMO (Search for Unidentified Marine Objects) skaneerib automaatselt suuri satelliitpilte laevade olemasolu kohta. Tulemusi saab kahtlaste laevade tuvastamiseks rist-kontrollida muude mereandmetega.

Tarkvara kasutatakse ELi laevade tuvastamise süsteemi (VDS) toetamiseks, et tuvastada ebaseaduslikku kalapüüki. VDS-süsteem võtab andmeid ELi kalalaevadelt, kellel on seadusega pandud kohustus korrapäraste ajavahemike järel edastada oma positsioon kalandusasutustele. Süsteem võrdleb neid andmeid SUMO satelliitpildi analüüsist saadud andmetega. Laevade tuvastamise süsteemil on palju muid rakendusi, sealhulgas laevateede kaardistamine, laevade jälgimine majandustegevuse näitajatena, saastavate laevade kindlakstegemine, piraatluse ja salakaubaveo vastane võitlus ning piirikontroll merepiiridel.

Tarkvara on arendatud, testitud ja heaks kiidetud JRC poolt. Tarkvara avamine võimaldab teistel arendajatel lisada sellele täiendavaid funktsioone ning seda täiustada.

Satelliidipiltide kättesaadavus on oluliselt suurenenud tänu Euroopa Liidu Copernicus programmile, mis hõlmab ka radarsatelliiti Sentinel-1.
Sentinel-1 ja ülejäänud Copernicuse programmi kogutud andmed on kõigile kasutajatele tasuta kättesaadavad. SUMO laevade avastamise tarkvara võimaldab rakendada Copernicuse programmis edasisi praktilisi rakendusi.

SUMO tarkvara on allalaetav: https://github.com/ec-europa/sumo

 

Ülle Must
JRC Eesti kontakt, Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud