Eesti eksperdid koolitasid Ukraina teadustulevikku

25.-28. septembrini toimus Odessas suveülikool kolmekümnele Ukraina noorteadlasele. Osalejad läbisid tiheda konkursisõela – valik tehti 241 taotleja hulgast.

Ukraina assotsieerus EL raamprogrammiga „Horisont 2020“ 2015. aastal ning on osaluse poolest kaugele maha jätnud endise favoriidi Venemaa. Ukraina potentsiaal on ülisuur, üheks näitajaks on siin  ka noorte teadlaste arvukus. Toreda kokkusattumusena saabus just suveülikooli ajal info Tallinnas toimunud Euroopa noorte teadlaste konkursilt, kus teise koha saavutas Ukraina nooreteadlane Yana Zhabura.

Suveülikooli osalejate ülesandeks oli nelja päeva jooksul kokku panna potentsiaalse raamprogrammi projektitaotluse kondikava. Koolitusel vaheldusid loengud grupitööga.

Foto 1. Suveülikoolis osalejad loengus. Ülle Must selgitab, mida tähendavad taotluses mõju, eesmärgid ning kontseptsioon.

Praktilise töö  tegemiseks jaotuti nelja temaatilisse gruppi: materjaliteadus, biotehnoloogia, transport ning teadus ühiskonnale. Töögruppe juhendasid kogenud eksperdid Austriast, Eestist, Poolast.

Foto 2. Biotehnoloogia grupp Argo Soone juhendamisel arutamas taotluse kirjutamise detaile

Stimuleeriv oli näha ja kuulda, kui tõsiselt osalejad oma eesmärkide saavutamisesse suhtusid.

Rühmatöö juhendamisel oligi peamine raskus mitte tudengite tööle saamine, vaid nende arutelude vaigistamine ja maa peale tagasi toomine. Üsna usinalt kasutati võimalust küsida rühmatöö käigus ka muid raamprogrammiga seotud küsimusi, samuti uuriti põnevusega, kuidas toimub teaduse rahastamine ja teadustöö korraldus Eestis ja teistes Euroopa Liidu maades. Et visiitkaardid on kontaktide vahetamiseks saamas minevikuks, siis palus suurem osa juhendatavatest võtta end Facebook’i sõbraks, et edaspidigi raamprogrammi alal nõu küsida.

Austria kolleeg kurtis naljaga pooleks, et temalt küsiti mobiili numbrit selleks puhuks, kui öösel tekib vajadus mingis aspektis nõu küsida. Kuuldavasti jäi öö enne esitlusi nii mõnelegi grupi liikmele lühikeseks. Töö lõpptulemuste esitlus oli  energiat süstivalt nooruslik ning samas sisukas. Välja oli töötatud projekti ideed teemadel uudne tehnoloogiline lähenemine teravilja leiva tootmisel, turbiinide labade eluea laiendamine süngaasi generaatorite jaoks, kasutades kaitsekatteid, ohutuma transpordi käitumuslikud aspektid; õpilaste ja üliõpilaste inspiratsiooni ja teadusliku potentsiaali edendamine.

Foto 3. Suveülikooli osalejad koos sertifikaatidega

Juhendatavate siirad tänusõnad kursuse lõppedes näitasid, et koolitus õnnestus – õiged materjalid õigetele inimestele.

Märgiks, et Ukraina võimalused pole jäänud Eestis märkamata, on ka see, et allakirjutanutega sõitis samas lennukis Odessasse väärikas rektorite delegatsioon Eesti ülikoolidest.

 

Ülle Must ja Argo Soon, Eesti Teadusagentuur
Suveülikool korraldati H2020 projekti RD Links2UA raames

Kommenteerimine on suletud