Euroopa noorte teadlaste tippkonkurss toimub esmakordselt Eestis

22.-27. septembril 2017 toimub Tallinnas Euroopa õpilasteaduse suursündmusEuroopa Liidu noorte teadlaste konkurss (EUCYS2017). 24. ja 25. septembril on konkursipaik SpaceX Ülemiste innovatsioonilinnakus avatud kõigile huvilistele.

Konkursipäevade jooksul tutvustavad 38 riigi õpilaste riiklike teadustööde konkursside võitjad vanuses 14-20 stendiettekandega oma uurimistööde tulemusi. Kokku esitletakse 89 uurimistööd ja projekti – uut ja huvitavat saab teada inseneeria, bioloogia, keemia, keskkonna, meditsiini, materjali- ja arvutiteaduste, matemaatika ja füüsika ning sotsiaalteaduste valdkondades.

Eesti Teadusagentuuri teaduse populariseerimise osakonna juhataja Terje Tuisk sõnas, et  võimalust tuua konkurss Eestisse on oodatud ligi 15 aastat: „Väga kõrgetasemeline üritus pakub Eesti õpetajatele ja õpilastele unikaalset võimalust saada inspiratsiooni ja õppida teiste riikide noorte uurimistööde tegemise kogemusest.“

Eestit esindavad õpilaste teadustööde riikliku konkursi 2017 parimad:

Brita Laht Saaremaa Ühisgümnaasiumist tööga „Tärklist sisaldava Maxima komposteeruva kilekoti materjali ja kolme uudse LDPE ning tselluloos-stearaadi komposiidi anaeroobne lagunemine aktiivmudas“.

Anni Britta Pajoma Tartu Jaan Poska Gümnaasiumist tööga „Pseudomonas pseudoalcaligenes tüve C70 katehhooli 2,3-dioksügenaasi mõju uurimine knock-out mutandi konstrueerimisel“.

Jasper August Tootsi Hugo Treffneri Gümnaasiumist tööga „Galaktoseemia skriining Beutler meetodiga“.

Konkursitöid hindab Euroopa Komisjoni kokku kutsutud 19-liikmeline rahvusvaheline teadlaste žürii. Välja antakse 9 rahalist preemiat (3×3500, 3×5000 ja 3×7500€) ja hulgaliselt teadusasutuste välja pandud eripreemiaid – stipendiume ja visiite teadusasutustesse. Eestipoolsed eripreemiad annavad välja Haridus- ja Teadusministeerium ning Tallinna linn.

Konkursi avatseremoonia algab 23. septembril kell 12 Walter Zappi majas (Lõõtsa 6, Ülemiste City). Konkursi avavad Eesti haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning konkursi Euroopa Komisjoni poolne peakorraldaja Karen Salvin.

EUCYSil on esindatud Ameerika Ühendriigid, Austria, Belgia, Bulgaaria, Eesti, Egiptus, Gruusia, Hiina, Hispaania, Iirimaa, Iisrael, Island, Itaalia, Kanada, Küpros, Leedu, Luksemburg, Lõuna-Korea, Läti, Norra, Poola, Valgevene, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Soome, Slovakkia, Sloveenia, Šveits, Taani, Tšehhi, Türgi, Ukraina, Ungari, Venemaa ja Ühendkuningriik.

Konkursist: Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursile tulevad igal aastal kokku lootustandvad noored õpilasteadlased kogu Euroopast ja kaugemaltki, et oma projekte rahvusvahelisele žüriile ja avalikkusele esitleda. Konkurssi korraldatakse alates 1989. aastast, Eesti õpilased on sellel osalenud alates 2002. aastast. Eestis toimuv suurüritus on järjekorras 29. ning seda korraldab Eesti Teadusagentuur koostöös Euroopa Komisjoni ning Haridus- ja Teadusministeeriumiga. Kokku saabub Eestisse ligi 300 osalejat.

Külastajatele on konkurss tasuta avatud 24.-25. septembril, kui töödega on oodatud tutvuma gümnasistid, tudengid, õpetajad, teadlased ja kõik teadusesõbrad. Toimuvad ka põnevad töötoad ja kohal on „Rakett 69“ tegevusala. Konkursipaik asub sündmuskeskuses SpaceX (Ülemiste City,  Keevise 6).

Täpsem programm on toodud veebilehel www.eucys2017.eu/visitors.

Lisainfo:

http://www.eucys2017.eu/http://ec.europa.eu/research/youngscientists/
https://eucys2017.eu/ 

EUCYS sündmus Facebookis https://www.facebook.com/events/117161438966918

Kontakt

Terje Tuisk, tel 511 0356; e-post: terje.tuisk@etag.ee
Signe Ambre, tel 588 48 398; e-post: signe.ambre@etag.ee

 

Kommenteerimine on suletud