Põhjamaade TA büroode esindajate ja EL-i juures asuvate alaliste esinduste teadusnõunike kohtumine

24. mail toimus Brüsselis Nordic Breakfast ehk Põhjamaade hommikusöök*, kus kohtusid Brüsselis asuva teiste riikide TA büroode võrgustiku IGLO (ingl. Informal Group of RTD Liaison Offices) põhjamaade büroode töötajad ja EL-i juures asuvate põhjamaade alaliste esinduste teadusnõunikud.

Toimus infovahetus ja arutati riikide 9. raamprogrammi positsioonipabereid, 29.-30. mai konkurentsivõime nõukogu istungit, Arktika teemasid Horisont 2020 tööprogrammides ja  Rootsi koostatud Brexiti raportit.

1.     9. raamprogrammi positsioonipaberid
Taani Kõrgharidus- ja Teadusministeerium avaldas esialgse üldise 9. raamprogrammi positsioonipaberi 29. mail, mille horisontaalseks teemaks on ühiskondlik mõju. Peatükkide alateemad on: tipptase, teadmiste kolmnurk, avaliku sektori sisesed partnerlused, raamprogrammi sidusus, paindlikkus, lihtsustamine, avatud teadus, kaasatus ja rahvusvaheline koostöö. Hiljem on kavas ka detailsemad positsioonipaberid.

Soome avaldas riikliku positsioonipaberi 9. raamprogrammi kohta juuni alguses. Positsioonipaberit koostasid kaks ministeeriumi: Majandusministeerium ning Haridus- ja Kultuuriministeerium. Soome Akadeemia (Soome teadusuuringuid rahastav asutus) avaldab oma positsioonipaberi juuni keskel. Paberiga tegeleb 5 töörühma: tipptase, mõju, avatud teadus, rahvusvaheline koostöö ja praktilised teemad (nagu lihtsustamine, eelarve jm). Soome tehnoloogia arenduskeskust Tekes ootavad ees suured muudatused, sest 2018. aastal liitutakse Soome ekspordiagentuuri Finpro-ga, seega on hetkel teadmata, millal positsioonipaber ilmub.

Rootsi riiklik 9. raamprogrammi positsioonipaber peaks ilmuma juuni lõpus. Positsioonipaberit koostavad kaks ministeeriumi: Haridus- ja Teadusministeerium ning Ettevõtlus- ja Innovatsiooniministeerium. Positsioonipaberis tuuakse välja strateegiat, kuidas kasutada avaliku sektori siseseid partnerlusi. Raamprogrammi struktuuris oodatakse evolutsiooni, mitte revolutsiooni, ühiskondlike probleemide sambas soovitakse rohkem alt-üles tegevusi ja grandid peaksid jääma raamprogrammi põhivahendiks.

Norra esimene riiklik 9. raamprogrammi positsioonipaber ilmus märtsis. Teine positsioonipaber temaatilistest partnerlustest peaks ilmuma augustis-septembris.

Islandi riiklik positsioonipaber peaks ilmuma lähiajal. Island rõhutas, et nad on esimest korda proaktiivsed ja avaldavad oma positsiooni nii varakult.

Levivad kuuldused, et esialgselt 2017. a. suvesse kavandatud Euroopa Komisjoni 9. raamprogrammi avatud konsultatsioon lükkub edasi oktoobrisse. Järgmise Euroopa Liidu mitmeaastase finantsraamistiku avaldamise kuupäev pole ka kindel. Seda võib oodata 2018. aasta märtsi ja detsembri vahel.

2.     29.-30. mai konkurentsivõime nõukogu istung
Konkurentsivõime nõukogu aruteluteemad: avaliku sektori TAI investeeringute majandusliku mõju; Euroopa Innovatsiooninõukogu; järeldused teaduse- ja arendustegevuse ning innovatsiooni seire lihtsustamise ja ühtlustamise teemadel  ning EL-Vahemere teaduskoostööprogrammil PRIMA.

3.     Arktika teemad Horisont 2020 tööprogrammides
Suur osa Arktika teemade ettepanekuid on lisatud Horisont 2020 tööprogrammidesse.

4.     Brexiti raport
Rootsi valitsus tellis analüüsi Brexiti mõjust Rootsi teadusele. Raport järeldab, et Ühendkuningriikide lahkumine oleks Rootsi ja teiste samameelsete riikide jaoks olulise liitlase kaotus. Brexitiga võib kaasneda raamprogrammi teemade nihkumine Rootsi taotlejatele ebasobivamaks ja Rootsi teadlaste liikumise vähenemine Ühendkuningriikidesse MSCA ja ERC abil. Valdkondadest on kõige rohkem mõjutatud tervis ja aeronautika. Arvatavasti 2017. a. lõpuks ilmub täpsustatud raport. Huvilised võivad tutvuda Science Business’i artikliga.

 *(Tegemist on Põhjamaade TA büroode, atašeede koosolekuga, mis toimub iga paari kuu tagant ning mida iga kord võõrustab erinev riik. Seekord viis üritust läbi Soome TA büroo Brüsselis. Eesti võõrustas viimati 2016. aastal)

 

Koostaja
Annika Eskusson
ETAg-i Brüsseli büroo püsistažöör, annika.eskusson@etag.ee

Kommenteerimine on suletud