Märtsi „Nutikas“ rubriik Vikerraadios

Nutikas“ on Vikerraadioga koostöös sündinud iganädalane raadiorubriik, mille eesmärk on tutvustada teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt.

Eesti Teadusagentuuri ja ERR-i koostöös on 2016. a sügisest Vikerraadio eetris igal neljapäeval rubriik „Nutikas“, mille eesmärk on tutvustada teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt. Saatelõigus avavad teadlased lühidalt oma valdkonna tulevikusuundi, millel võiks ettevõtluses rakendust olla. Ettevõtjad räägivad aga sellest, kuidas neil on õnnestunud koostöös teadlastega oma toodetele või teenustele suuremat lisandväärtust anda. Saatelõigud on järelkuulatavad Vikerraadio veebilehelhttp://vikerraadio.err.ee/l/nutikas

Nutikas. Elektrienergia merelainetest. Nikon Vidjajev ja Ivo Palu
02.03.2017
Arvutuste järgi võiks piisata vaid 0,1 protsendi ookeanide lainetuses sisalduva energia kinni püüdmisest, et katta enam kui viis korda kogu maailma praegune elektrienergia vajadus. Idufirma Lainergy on koostöös Tallinna Tehnikaülikooli teadlastega töötanud välja prototüübi, mis võimaldab laineenergiat senisest tõhusamalt püüda. Lähemalt rääkisid Lainergy juht Nikon Vidjajev ja TTÜ Elektroenergeetika instituudi professor Ivo Palu.

Pilt: scc.ee

Nutikas. Reisilennukite minitagatiibade arendus. Peep Lauk
09.03.2017
Eesti Lennuakadeemia arendab keskmise lennuulatusega lennukitele uuenduslikku tiivatüüpi, mis võimaldab vähendada kütusekulu. Arenduse võtmeelemendiks on tiiva küljes asuvad miniklapid. Arenduse vastu on huvi tundnud ka reisilennukite suurtootja Airbus. Teemast rääkis lähemalt Lennuakadeemia arendusspetsialist Peep Lauk.

Pilt: wikipedia

Nutikas. Keskkond puidu arendamiseks. Sille Pihlak ja Henrik Välja
16.03.2017
Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriosakonna õppejõud Sille Pihlak veab uurimisprojekti, mille tulemusena valmib digitaalne töökeskkond, mida võiksid kasutada kõik osapooled arhitektist ja disainerist kuni puidutöösturi ja ehitusinsenerini. Selline innovatsioon puitarhitektuuri ja disaini vallas võimaldaks anda Eesti puidule kõrgemat lisandväärtust. Millised võiks olla selle rakendusvõimalused puidutööstuses, selle üle arutles koos Pihlakuga Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu juht Henrik Välja.

Pilt: kultuur.info

Nutikas. Hindrek Kesler ja Swen Uusjärv. Moodulmajad
23.03.2017

Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuri ja ehituse erialade tudengid töötavad välja teisaldatavate moodulmajade eskiislahendusi, mille põhjal oleks võimalik pooleteise aasta pärast asuda tootma rendimaju Euroopa turule. Miks on sellise projekti puhul hea teha koostööd just teadusasutusega, sellest rääkisid lähemalt TTK arhitektuuri ja keskkonnateaduskonna dekaan Hindrek Kesler ja projekti tellija Swen Uusjärv SwistBankers grupist.

Pilt: tktk.ee

Nutikas. Taavi Tõnts ja Ain Kendra. Päikesepaneeliga teekatendid
30.03.2017
Teepind võib peale sileda astumiskoha olla ka tõhus vahend energia tootmiseks. Eesti on asunud Põhjamaade pioneerina uurima võimalusi teekatendis taastuvenergia tootmiseks. Maanteeameti Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli ühise uurimisprojekti tulemusena arendatakse välja kaks e-katendi paneeli, mis suudavad energiat toota, salvestada ning toita näiteks ka LED-valgustusega valgusfoori.

Pilt: Wikimedia

Piret Ehrenpreis

piret.ehrenpreis@etag.ee

Kommenteerimine on suletud