Veebruari „Nutikas“ rubriik Vikerraadios

Nutikas“ on Vikerraadioga koostöös sündinud iganädalane raadiorubriik, mille eesmärk on tutvustada teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt.
Eesti Teadusagentuuri ja ERR-i koostöös on 2016. a sügisest Vikerraadio eetris igal neljapäeval rubriik „Nutikas“, mille eesmärk on tutvustada teaduse rakendusvõimalusi ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt. Saatelõigus avavad teadlased lühidalt oma valdkonna tulevikusuundi, millel võiks ettevõtluses rakendust olla. Ettevõtjad räägivad aga sellest, kuidas neil on õnnestunud koostöös teadlastega oma toodetele või teenustele suuremat lisandväärtust anda. Saatelõigud on järelkuulatavad Vikerraadio veebilehel http://vikerraadio.err.ee/l/nutikas

 

Geenivaramu saab valmis. 18 aasta jooksul kogutud ja analüüsitud geeniproovide põhjal saab hakata septembrist geenidoonoritele personaalset tagasisidet andma. Mida geeniteadlased välja on selgitanud ja kuidas see inimest aidata võib, sellest rääkis Vikerraadio rubriigis “Nutikas” lähemalt professor Andres Metspalu.

Pilt: wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

Kuidas panna arvutid ise õppima nii, et need oskaks ennustada meile olulisi protsesse? Mooncascade’i ja Tartu ülikooli koostöös on käimas projekt, mille käigus püütakse leida algoritme, mis analüüsiks mobiilsideandmete põhjal rahvastiku liikumist ning teeks selle pealt ennustusi tulevaste liikumiste kohta. Stuudios avavad teemat Mooncascade’i andmeteaduse juht Taavi Tammiste ja TÜ bioinformaatika professor Jaak Vilo.

Pilt: EKA

 

 

 

 

 

Kuidas rakendada jätkusuutliku disaini põhimõtteid mistahes teenuste ja toodete puhul? Eesti Kunstiakadeemia Jätkusuutliku Disaini Labor on toonud disainiõppesse keskkonnateaduse ning sotsiaalsete probleemide laiema ampluaa. Koostöös Lilleoru kogukonnaga töötatakse praegu väikemajade lahendusega, mis pakuks parimat lahendust Lilleoru keskusesse majutusvõimaluste loomiseks.

Teemast räägivad lähemalt EKA vanemteadur Reet Aus ja Lilleoru väikemajade tehnilise projekti autor Kerti Rand.

Tartu ülikooli materjaliteadlased on töötanud välja kõrgtehnoloogilised kaitsekatted, mis võivad pikendada eri metallisulamite eluiga kuni mitu tuhat aastat. Tuleval aastal on plaanis saata orbiidile tudengisatelliit ESTCube-2, mis seda tehnoloogiat kosmoses katsetab. Tartu ülikooli materjaliteadlaste uurimisvaldkondadest ja Captain Corrosion OÜ korrosioonikaitse arnedustest räägib lähemalt ettevõtte juht ja TÜ doktorant Maido Merisalu.

Pilt: Captain Corrosion OÜ

 

 

 

 

 

 

 

 

Piret Ehrenpreis
Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud