Esimene ülevaade 7. detsembril sulgunud COST avatud taotluste voorust

Hindamisele läks 487 taotlust, millest loodetakse juuniks 2017 välja sõeluda rahastamisele minevad projektid. Projektide rahastamise periood on neli aastat ning nende keskmine aastaeelarve on 130 000 eurot.

Igat taotlust hindab vähemalt kolm sõltumatut väliseksperti. Peale seda viivad  Ad-hoc hindamispaneeli liikmed  läbi kvaliteedikontrolli, lahendavad hindamisel tekkinud erimeelsused ning moodustavad künnise ületanud taotlustest pingerea.  Teaduskomitee (üks liige igast liikmesriigist) vaatab hindamispaneeli poolt moodustatud pingerea üle ning sama hinnangu saanud taotluste puhul annab eelise sellele taotlusele, mis kõige enam vastab  COST prioriteetidele. Projektid kinnitatakse liikmesriikide rahastajatest koosnevas vanemametnike nõukogus.

COST ei rahasta teadusuuringuid, vaid toetab võrgustike kaudu erinevaid tegevusi – nagu koosolekuid, lühiajalisi teaduslikke missioone, suvekoolide korraldamist ning tulemuste publitseerimist.
Taotlustes tuleb arvestada COST prioriteetidega, milleks on erinevatest riikidest pärit osalejate kaasatuse, karjääri alguses olevate noorte ning soolise võrdõiguslikkuse toetamine.

Taotlusi hinnatakse vastavalt kolmele kriteeriumile, milleks on teaduslik tipptase, mõju ja rakendamine. Siinjuures arvestatakse COST taotluste eripära. Teaduskoostöö võrgustike taotlustes peavad osalema vähemalt viie riigi esindajad. COST omapära on selles, et taotluse edukuse korral saavad kõigi COST riikide teadlased selles osaleda.

Lühidalt hindamisele minevatest taotlustest.

Võrgustiku keskmine suurus taotluses oli 37. Valdkondade lõikes oli enim taotlusi loodusteaduste, sotsiaalteaduste ning tehnika ja tehnoloogia valdkonnas.

Tabel 1. Hindamisele minevad taotlused valdkondade lõikes

Valdkonnad (OECD) Proportsioon
Põllumajandusteadused ja veterinaaria

7%

Tehnika ja tehnoloogia

21%

Humanitaarteadused ja kunstid

6%

Arsti- ja terviseteadus

19%

Loodusteadused

25%

Sotsiaalteadused

22%

Taotluse esitajate geograafiline haare on lai – 33 riigist. Konkursis osaleb ka kaks eestlaste esitatud taotlust. Lõviosa taotluse esitajatest on kolmest riigist – Hispaania (77), Suurbritannia (66) ning Itaalia (60).

Ülle Must

COST Eesti koordinaator

ulle.must@etag.ee

Kommenteerimine on suletud