Õpilasleiutajate riiklikule konkursile esitati rekordiliselt 902 ideed enam kui sajast Eestimaa ja kahest väliseesti koolist

Eesti Teadusagentuuri korraldatavale, juba üheksandat aastat toimunud õpilasleiutajate riiklikule konkursile esitati 902 ideed kokku 932 noorelt leiutajalt 109-st Eesti ja kahest väliseesti koolist, üheksast lasteaiast ning kolmest huvikoolist. Töid saadeti sel aastal kõigist Eesti maakondadest.

Koos Eesti Rahvusringhäälinguga otsitakse sel aastal 6–12-aastaste konkursil osalejate seast (kokku 680 ideed) neid väikesi leiutajaid (Eesti otsib leiutajat!), kellest valmivad Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks televisioonis näidatavad dokumentaalsed lühiportreed.

Konkursi preemiafond on 25 950 eurot. Lisaks rahalistele ja paljudele eripreemiatele valitakse noorte seast Eesti esindaja Ameerika Ühendriikides toimuval maailma suurimal noorte teadusmessil Intel ISEF (International Science and Engineering Fair).

Konkursile saadetud ideid hinnatakse kolmes vanuserühmas: eelkooliealistelt ja kuni 4. klassi lastelt oodati fantaasiarikkaid ideid, 5.–9. klassi õpilased pidid lisaks ideele välja tooma ka võimaliku tehnilise lahenduse ning gümnaasiumi- ja kutsekooliõpilaste ideed ja lahendused peavad lisaks uudsusele olema ka reaalselt teostatavad.

Konkursi 13-liikmeline hindamiskomisjon, kuhu kuuluvad insenerid, disainerid, leiutajad, patendiametnikud ning teiste erialade esindajad, alustas tööd eelmisel nädalal ja teeb otsuse detsembri alguseks.

Leiutajate auhindamispidu algab 6. detsembril kell 13  Tallinnas TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory. Riiklikud preemiad annab üle Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid, eriauhindu annavad Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Eesti Ameerika Suursaatkond, Kuninglik Taani saatkond, Eesti Patendiamet, Maailma Intellektuaalomandi Organisatsioon WIPO, TTÜ Mektory Tehnoloogiakool, Energia Avastuskeskus ja Teaduskeskus AHHAA.

Konkurssi korraldavad koostöös Eesti Teadusagentuur, Eesti Rahvusringhääling, Eesti Filmi Sihtasutus ja Eesti Vabariik 100 ja rahastavad Haridus- ja teadusministeerium ning Riigikantselei.

 

Konkursi koduleht www.etag.ee/leiutajad

 

Lisainfo:
Margit Lehis
Tel 520 3270, margit.lehis@etag.ee, õpilasleiutajate riikliku konkursi korraldaja, Eesti Teadusagentuuri teaduse populariseerimise osakond

Marje Jurtšenko
Tel 5276702, projekti “Eesti otsib leiutajat!” vedaja, Eesti Rahvusringhääling

Kommenteerimine on suletud