Eesti Teadusagentuur andis Äripäeva vahel välja ettevõtete ja teadusasutuste koostöövõimalusi ja -kogemusi tutvustava erilehe.

Eesti Teadusagentuur andis 5. oktoobril Äripäeva vahel välja ettevõtete ja teadusasutuste koostöövõimalusi ja -kogemusi tutvustava erilehe. Järgnevalt toome teieni lehes kajastatud teemaderingi. Lood on täismahus loetavad Äripäeva veebis või SIIN.

Teemad:

Teaduskoostööst sünnib tugev ettevõtlus
Arendustöötaja annab ettevõttele lennukuse
Osakud toovad teaduse ülikoolist turule
NUTIKAS aitab rakendusuuringutega uue tehnoloogiani
Kunstmuru taaskasutus tõi ELi innovatsioonitoetuse
ADAPTER – ühendab teaduse ja ettevõtluse
ETIS – teaduselu logiraamat

Teaduskoostööst sünnib tugev ettevõtlus

Indrek Reimand
Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse ja teaduse asekantsler

Teadus on üks oluline majanduskasvu allikas. Euroopa Komisjoni uuringud kinnitavad, et teadusesse investeerimine tasub end ära enam kui kümnekordselt. Teadusesse panustamine on riigi majanduslikku käekäiku parandanud näiteks nii Soomes kui Lõuna-Koreas. Eestigi seab eesmärgiks suurendada oluliselt teadus- ja arendustegevuse (T&A) mahtu nii avalikus kui erasektoris. Ideaalis peaks meie ettevõtted oma T&A mahtu vähemalt kolmekordistama.

Loe pikemalt Äripäevast.

Rootsis Lundi rajatavas MAX-IV kiirendite kompleksis valmib Eesti oma kiirekanal. See avab paremaid võimalusi ka materjaliuuringutest huvitunud Eesti ettevõtjatele. Foto: Lundi Ülikool

Arendustöötaja palkamine annab ettevõttele lennukuse

Ettevõtte teadus- ja arendustegevus saab alguse lennukate ideedega inimesest. Eriti hea on, kui see inimene tuleb ettevõtte seest. SA Archimedese pakutavad nutika spetsialiseerumise erialastipendiumid võimaldavad palgata ettevõttesse doktorandi, kelle teadustöö lahendaks just ettevõttele olulist arenguküsimust. Horisont 2020 Marie Skłodowska-Curie meetmed aitavad teadustöötajatel käia uusi kogemusi ammutamas mõnes välisettevõttes või teadusasutuses.
Loe lähemalt Graanul Invest ASi ja Protobios OÜ kogemustest Äripäevast.

Graanul Investi koostootmisjaamas käib elektri ja sooja tootmine vastavalt Priit Uuemaa doktoritöös loodud mudelile. Foto: Erakogu

Osakud toovad teaduse ülikoolist turule

EASi innovatsiooniosak sobib hästi ettevõtete ja teadusasutuste esimese kontakti loomiseks, et lahendada väiksemaid arengutakistusi. Sealt edasi aitab mahukamaid projekte ette võttaarendusosaku toetus. Just seda skeemi on järginud Haapsalus vibroakustilise teraapia heliravivoodeid tootma asunud SMARTdo OÜ ja x-jalgsuse raviks nutikaid retuuse arendav Tallinna meditsiiniagentuur The Health Clinic.
Loe pikemalt Äripäevast.
SMARTdo toodetud heliravivoodi võttis esimesena Eestis kasutusele Värska sanatoorium, kus saab seda kasutada terapeut Moonika Laanetu juhendamisel. Foto: SMARTdo

Nutikad retuusid  x-jalgsuse raviks

Tallinnas tegutsev meditsiiniagentuur The Health Clinic otsustas paari aasta eest ilu- ja kaalulangetamisega seotud kirurgia kõrval laiendada oma tegevusala uudse tervisetoote arendamisega. Selleks võeti ühendust Tartu ülikooliga. Seal tutvustati ettevõttele Tartu Tervishoiukõrgkooli ja ülikooli füüsika instituudi koostöös välja töötatud raviretuuse, mis võiks turule jõudes aidata ravida laste x-jalgsust seniste vahenditega võrreldes mugavamalt ja tõhusamalt.

Loe pikemalt Äripäevast.

Nutikad retuusid on kohandatavad vastavalt kandja vajadustele. Foto: Tartu Ülikool

NUTIKAS aitab rakendusuuringutega uue tehnoloogiani

Nutikate ürdi- ja lillepottide tootmisega alustanud ettevõte Click&Grow on tänaseks jõudnud potipõllundusest linnastuva maailma toidutootmise kitsaskohtade lahendamiseni. Nimelt kasvab koos linnadega inimeste soov tarbida toitu, mis on kasvatatud kodu lähedal. Sisekasvatuses levinud toitekeskkondade tänane tehnoloogia pole aga kuigi keskkonnasõbralik. Kitsaskoha lahendamisel võeti appi teadus ja nutika spetsialiseerumise rakendusuuringute toetus (NUTIKAS).

Loe pikemalt Äripäevast.

Click&Grow’ omanik Mattias Lepp näeb ettevõtte arengusuunana linnafarmide rajamist, kus oleks uudsel kasvukeskkonnal oluline roll. Foto: Erakogu

 

Kunstmuru taaskasutus tõi Euroopa Liidu innovatsioonitoetuse

Advanced Sports Installations Europe AS (ASIE) on Eesti väikeettevõte, mille tuumik alustas kunagi spordirajatiste paigaldamisega. Sealt edasi on 2012. aastast keskendutud kunstmuru väljakute rajamisele ja taaskasutamisele. Just viimane tõi ettevõttele tänavu 1,7 miljonit eurot ELi teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020 VKE instrumendi toetusraha.

Loe pikemalt Äripäevast.

Meelis Koik (paremal) Londoni Allianz Parkis, kus on just üles võetud ragbiväljak. Foto:Erakogu

ADAPTER ühendab teaduse ja ettevõtluse

Aitel Käpp, Tartu Ülikool

Eesti ülikoolid on seni püüdnud iseseivalt ja erinevaid lähenemisviise kasutades luua tihedamaid sidemeid Eesti ettevõtjatega. 2015. aastal hakkas idanema idee koondada senised head praktikad kokku ja liikuda edasi üheskoos. Nii sündiski koostöövõrgustik ADAPTER – värav ettevõtjate ja kõigi Eesti ülikoolide, kõrgkoolide ja teadus-arendusasutuste vahel.

Loe pikemalt Äripäevast.

ETIS – teaduselu logiraamat

ETIS on Eesti Teadusinfosüsteem, mis koondab teavet Eesti teadus- ja arendusasutustega seotud teadlaste ja teadusprojektide kohta. Sellest aastast on ETIS oluline ka ettevõtjatele, sest selle kaudu käib nutika spetsialiseerumise rakendusuuringute toetuse (NUTIKAS) taotlemine ja aruannete esitamine.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommenteerimine on suletud