Välisajakirjanikud tutvusid Eesti tervisetehnoloogia alase teadusega

24. – 27. mail külastasid Eesti 14 ajakirjanikku kokku  10st riigist: Soomest, Lätist, Hollandist, Suurbritanniast, Kreekast, USA-st, Venemaalt, Itaaliast, Hispaaniast ja Saksamaalt. Visiidi korraldajateks olid Eesti Teadusagentuuri algatus „Research in Estonia“ ja ERR portaalide peatoimetaja Marju Himma-Kadakas. Programmi koostamisel ja läbiviimisel osalesid Eesti ülikoolid, Eesti Teadusajakirjanike Selts ning Eesti Noorte Ajakirjanike Selts.

Tänavune visiit välisajakirjanikele oli järjekorras juba neljas. Sel korral oli visiidi keskseks teemaks tervisetehnoloogiad, kandes pealkirja “Health technologies 2.0”. Teadlasi, kes Eestis tegelevad tervisetehnoloogiatega, jagub nii IT, biotehnoloogia, geneetika kui ka kunstide ja disaini valdkonda, mistõttu oli visiidi programm väga sisutihe ja mitmekülgne.

Visiidi raames rääkisid Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse (Tervise-TAK) teadlased sünnieelsete kromosoomhaiguste diagnostikast ja  geneetilisest viljakusdiagnostikast. Eesti Maaülikool tutvustas tänapäevast tõukarjaaretust, milles kasutatakse geneetika abi ning tutvustas mahepõllumajanduse alast teadustööd. Tartu Ülikooli teadlased tegid ettekande antibiootikumide liigtarvitamise põhjustest, ohtudest ja lahendustest.

Eesti Geenivaramus arutati personaalmeditisiini võimaluste ja delikaatsete isikuandmete käitlemise kitsaskohtade üle. Tallinna Tehnikaülikoolis tutvustasid teadlased bioimpedantsspektroskoopia võimalusi ning Tallinna Ülikooli teadlased tutvustavad Alzheimeri ravi vallas tehtavaid uuringuid. Eesti Kunstiakadeemia ja TTÜ teadlased tutvustasid näiteid, kuidas ühendada tervisetehnoloogiad ja disain. Vaata kogu programmi SIIT (pdf).

Ajakirjanike vahetu tagasiside põhjal saab öelda, et enim positiivset tagasiside pälvisid TerviseTAKi ja Geenivaramu teadusteemad. Lisaks sellele tõsteti esile TTÜ presentatsioone. Üldiselt kiidetakse Eesti teaduse visiitide kõrget taset, mille tõestuseks on asjaolu, et mõned ajakirjanikud on visiidi korduvkülastajad ning enamike eeltöö visiidi programmi osas on põhjalik. Kiiduväärt ettevõtmiseks osalejate poolt peeti veel kohtumist Eesti ajakirjanikega programmi 2. päeval, mil ühisel seminar-kohtumisel arutleti teemal „Teadus ja pseudoteadus meedias“. Kohtumine toetas riikidevaheliste võrgustike ning kontaktide loomist ja laiendamist.

Visiidi ajal tehti jooksvaid postitusi Research in Estonia sotsiaalmeediakanalites Facebook: https://www.facebook.com/www.researchinestonia.eu/ ja twitter: https://twitter.com/researchestonia , kust saab hea tagasivaate visiidi ajal toimunule.

Visiitide korraldamine välisajakirjanikele on  jätkuvalt üks oluline võimalus Eesti teaduse tutvustamiseks ning kontaktide vahetuseks ja koostööks. Edaspidi tuleks visiidi korraldamise puhul veelgi enam panustada tipptasemel programmi ning püüda soodustada intervjuude kohapealset läbiviimist ning teadlaste ja ajakirjanike networkimist vabas (k.a. programmi-välises) suhtlusformaadis.

Käesolevaks hetkeks on visiidil osalenutelt ilmunud:

 

Koostanud:

Liis Livin, Research in Estonia turundusjuht

 

*Visiiti rahastas Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond Research in Estonia algatuse läbi.

Kommenteerimine on suletud