NUTIKAS toob teaduse ettevõtte teenistusse

OECD teaduse, tehnoloogia ja tööstuse viimastest ülevaateraportitest selgub, et ettevõtete investeeringud teadus- ja arendustegevusse (TA) on OECD riikides kindlal tõusuteel. Seega on tulevikus oluline eeldus ettevõtte konkurentsis püsimiseks just teaduspõhine innovatsioon.

Eestis on seni olnud ettevõtete ja teaduasutuste koostöö võrdlemisi tagasihoidlik. TA kulutusi tegevate ettevõtete arv on viimase kuue aasta jooksul vastupidiselt maailma trendile pidevalt langenud. Kahanenud on ka TA kulutuste summa. 2014. aasta seisuga oli Eestis 225 ettevõtet, mis on Statistikaameti andmeil teinud kulutusi teadus- ja arendustegevusele. Arvult suurim teadus- ja arendustegevusega tegelev ettevõtete grupp Eestis on töötleva tööstuse ettevõtted (ligikaudu pool koguarvust).

Toetus teaduskoostööks

Selleks, et julgustada Eesti ettevõtteid teadus- ja arendustegevusse panustama ning seeläbi oma konkurentsivõimet tugevdama, pakuvad SA Archimedes ja SA Eesti Teadusagentuur (ETAg) ettevõtetele tuge teadusasutustega koostöö tihendamiseks. Üheks pakutavaks võimaluseks on toetus avalikelt teadus- ja arendusasutustelt rakendusuuringute ja tootearenduse tellimiseks – NUTIKAS. Toetuse esimene taotlusvoor avanes 4. jaanuaril ja kestab kuni 2016. aasta lõpuni. Selle aja jooksul on ettevõtete toetamiseks kavandatud kuni 9 miljonit eurot, millest märtsi lõpu seisuga on alles 8,8 miljonit.  Aastani 2020 on toetusmeetme kogueelarve 26,5 miljonit eurot.

Toetuse summa ühe projekti kohta ulatub 20 tuhandest kahe miljoni euroni. Toetuse saamine eeldab ettevõttelt selget arenguvisiooni, mis hõlmab uuringuvajaduste põhjendust ja kavandatavate uuringute head teaduslikku taset. Taotlus peab avama ka uuringutulemuste rakendamist, st äriplaani koos kalkulatsioonidega, kuidas saadud teadmisi ja oskusi reaalselt ellu hakatakse viima. Vajalik on ka rahaline omaosalus, mille ulatus sõltub ettevõtte suurusest ja sellest, kas tellitakse tootearendust või rakendusuuringut (vt infokasti). Toetust saab taotleda nutika spetsialiseerumise kasvuvaldkondadega seotud projektidele.

Miks nutikas spetsialiseerumine?

Kõiki majandusvaldkondi toetada ei ole võimalik. Oluline on keskenduda valdkondadele, kus ettevõtetel on keskmisest paremad arenemisvõimalused ja –eeldused ning teadus- ja arendustegevusse panustamine võimaldaks neil saavutada konkurentsieelise ja teha arenguhüppe. Kogu Euroopas on toimunud riiklike ja piirkondlike eelistuste väljaselgitamine nn nutika spetsialiseerumise meetodil. Meil käsitletakse nutika spetsialiseerumise kasvuvaldkondadena info- ja kommunikatsioonitehnoloogiate (IKT) ühendamist teiste sektoritega; tervisetehnoloogiaid ja –teenuseid ning ressursside tõhusamat kasutamist.

Esmapilgul võib tunduda, et kasvuvaldkonnad on väga laiad ja toetust võiks küsida pea kõigele kartulikasvatusest kuni uute veebiplatvormide loomiseni. Siinkohal on aga oluline, et arendatavad tooted või teenused oleksid teadmiste- ja tehnoloogiamahukad, kõrgema lisandväärtusega ning looksid uut kvaliteeti. Näiteks esimese valdkonna puhul sobiks IKT kasutamine tööstusprotsesside automatiseerimisel. Tervisetehnoloogiate puhul haakub näiteks biotehnoloogiaga seonduv. Heaks näiteks toiduainetööstusest on funktsionaalne toit (nt Me3-bakteriga piimatooted Helluse sarjas). Kolmas valdkond on neist ehk kõige laiem hõlmates tegevusalasid puidusektorist kuni keemiatööstuse ja „tarkade majade“ ehitamiseni.

Kellele on toetus mõeldud?

Toetuse taotleja peab olema Eesti äriregistrisse kantud eraõiguslik juriidiline isik. Taotlemisse ja projekti ellu viimisse võib kaasata ka teisi tellitavast rakendusuuringust või tootearendusest huvitatud ettevõtteid. Ühise taotluse esitamisel tuleb aga ka kaastaotlejatel arvestada rahalise omaosalusega. Valdkonna arengu suunamisel on oluline roll erialaliitudel näiteks valdkonna arengutendentside jälgimisel ja suunamisel, innovaatiliste uuringuteemade väljaselgitamisel ja ettevõtete koostöö suunamisel.

Ettevõtete teadus- ja arendustegevust toetab ka EAS innovatsiooni- ja arendusosakute, tehnoloogia arenduskeskuste (TAK) ja klastrite meetmetega. Osakute toetussummad ei võimalda aga kuigi suuri projekte ette võtta. TAKid ja klastrid on jälle valdkonna- ja konsortsiumipõhised ning toetavad pikaajalisi fikseeritud  uuringuvaldkondi. Need kitsaskohad lahendab nutika spetsialiseerumise rakendusuuringute toetus, võimaldades ettevõttel sammukese edasi astuda ning suurema toetussummaga võrdlemisi lühikese aja vältel ulatuslikke projekte ellu viia.

Miks teha koostööd TA asutustega?

Haine palevabriku kogemus:

Haine Paelavabriku ja Tartu ülikooli koostöö on kestnud juba 10 aastat. Selle aja jooksul oleme teinud mitmeid TA projekte, mis suurendavad olemasolevate toodete lisandväärtust, töötavad välja ja aitavad juurutada täiesti uusi tehnoloogiaid/tooteid. Koostöö on valdavalt olnud positiivne. Hainele on oluline koostöö kaudu tekkiv ligipääs ülikoolide kallile uurimis- ja mõõteaparatuurile, teaduslikule infole ja lisatööjõule. Näiteks meie infrapunakiirguse kamuflaaži projekti puhul oli hädavajalik kasutada spektraalseadmeid, et mõõta eri pinnakatete peegeldust/neeldumist infrapunases spektripiirkonnas.

Koostöö kitsaskohtadeks võib kujuneda teadlaste hõivatus, mistõttu pole neil alati võimalik ettevõtja projektidele täielikult pühenduda. Samuti võib olla keerukas väiksema eelarvega projektidega ülikoolide jutule saada.

Toetuse määr :

Väikeettevõte Keskmise suurusega ettevõte Suurettevõte
Töötajate arv

< 50 töötajat

< 250 töötajat

> 250 töötajat

Aastakäive ja -bilansi kogumaht Aastakäive ja/või aastabilansi kogumaht ei ületa 10 miljonit eurot Aastakäive on kõige rohkem 50 miljonit eurot ja/või aastabilansi kogumaht 43 miljonit Aastakäive ületab 50miljonit eurot ja /või aastabilansi kogumaht ületab 43 miljonit eurot
Rakendusuuringute toetuse piirmäär 70% 60 % 50 %
Tootearenduse toetuse piirmäär 45% 35 % 25 %

 

Toetuse kasutamise aeg:

– Toetatavad tegevused ei tohi olla alanud enne taotluse esitamist.
– Toetatavate tegevuste kestus on kuni kolm aastat.
– Toetatavad tegevused peavad lõppema hiljemalt 31.08.2022

Uuri lähemalt:

Viktori Muuli vastab sisulistele küsimustele enne taotlema asumist ning on abiks teaduspartnerite otsimisel. ETAg, viktor.muuli@etag.ee, tel 730 0325, 517 7697

Tea Tassa vastab taotlemist puudutavatele sisulistele küsimustele. SA Archimedese meetmehoidja, tea.tassa@archimedes.ee, tel 7300 396

ETIS – taotlusvormi täitmise tehnilised küsimused. ETAg ,730 0373, etis@etag.ee

SA Archimedese kodulehelt leiab taotlemiseks vajalikud dokumendid ja juhendid eesti ja inglise keeles, ETISe avalduse vormi ja korduvate küsimuste vastused

www.archimedes.ee/str ->Periood 2014–2020 ->Nutika spetsialiseerumise rakendusuuringud

SA Eesti Teadusagentuuri kodulehelt leiab teaduspartneriks sobilike Eesti teadusasutuste nimekirja ning taotlemise ja projekti läbiviimise käiku kirjeldava teejuhi

www.etag.ee  -> Rahastamine -> Rakendusuuringute toetused -> Nutika spetsialiseerumise rakendusuuringud NUTIKAS

Artikkel ilmus esimesena ajakirjas TööstusEST https://issuu.com/meediapilt/docs/toostusest_mai_2016/16

Viktor Muuli, Piret Ehrenpreis
Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud