Kolm humanitaarvaldkonna professorit nimetati Euroopa akadeemikuteks

Üleeuroopaline loodus-, humanitaar- ja kirjandusteaduste akadeemia Academia Europaea nimetas Tartu ülikooli kirjandusteooria professori Marina Grišakova, tänapäeva eesti keele professori Helle Metslangi ja maailmakirjanduse professori Jüri Talveti Euroopa akadeemikuteks. Sellega tunnustatakse nende rahvusvahelist teadlastööd ja püsivat panust Euroopa teadusesse.

Tartu ülikooli kultuuriteaduste ja kunstide instituudi professorid Grišakova ja Talvet valiti Academia Europaea liikmeks kirjanduse ja teatriteaduse sektsioonis. Eesti ja üldkeeleteaduse instituudi professor Helle Metslang sai lingvistika sektsiooni akadeemikuks.

Humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna dekaani professor Margit Sutropi sõnul on kolme humanitaari valimine Euroopa akadeemiasse väga hea uudis, sest kasvatab humanitaaria rahvusvahelist nähtavust. „Academia Europaea tegeleb aktiivselt Euroopa teaduspoliitika kujundamisega ja seetõttu on oluline, et oleksime arvukalt esindatud. Academia Europaea tegevuses osalemine annab palju uusi ideid ning kõrgetasemelisi koostööpartnereid, kellega algatada ühiseid teadusprojekte. Sellest võidab kogu Tartu ülikool,“ ütles Sutrop.

Mainekasse akadeemiasse kuulub 13 eestlast. Lisaks tänavu nimetatud Grišakovale, Talvetile ja Metslangile on varasemalt Eestist akadeemia liikmeteks saanud Jaak Aaviksoo, Jüri Allik, Jaan Einasto, Jüri Engelbrecht, Toivo Maimets, Ülo Mander, Tarmo Soomere, Margit Sutrop, Enn Tõugu ja Rein Vaikmäe.

Akadeemia tegutseb selle nimel, et õppe- ja teadustöö ning haridus Euroopas oleks kõrgeimal võimalikul tasemel. Nende eesmärk on ka, et üldsus mõistaks paremini teadmiste ja õppimise kasulikkust ning oleks kursis teadusteemadega, mis mõjutavad ühiskonda, elukvaliteeti ja elatustaset.

Academia Europaea on Londoni kuningliku seltsi asutatud rahvusvaheline teadusakadeemia, kuhu kuulub enam kui 3000 liiget, kelle hulgas on juhtivad eksperdid väga paljudest valdkondadest: füüsika ja tehnoloogia, bioloogia ja meditsiin, matemaatika, kirjandus- ja humanitaarteadused, sotsiaal- ja kognitiivsed teadused, majandus- ja õigusteadus.

Uued Euroopa akadeemia liikmed valiti Euroopa akadeemia nõukogu poolt 26. juunil 2016.

 

Virge Tamme, Tartu ülikooli pressinõunik
737 5683, 58 155 392
virge.tamme@ut.ee

Kommenteerimine on suletud