Teadustegevuse toetamine on Eesti ühiskonna ja majanduse arengu võti

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi tutvustas täna teadus- ja arendusnõukogule (TAN) riigi eelarvestrateegiasse esitatavaid ettepanekuid, mille kohaselt on Eesti teaduse konkurentsivõime tagamiseks ja ühiskondliku mõju suurendamiseks vaja järgnevatel aastatel viia teaduse rahastamine 1%ni SKT-st.

Minister Jürgen Ligi rõhutas, et Eesti teaduse kestliku arengu tagamiseks peab riik kriitiliselt üle vaatama, kuidas ning millises mahus püstitatud eesmärkide saavutamiseks teadusesse panustada. „Konkurentsivõimeline teadus on vundament, millele tugineb ühiskonna areng. Tugevate tööstusriikide kogemus näitab, et kõrgema lisandväärtusega majandusstruktuur tekib just teaduse ja kõrgkoolide ümber ning nende toel,“ ütles minister Ligi.

Minister märkis, et peame samuti riigina kindlustama, et tipud tahaksid Eestisse tulla ning ka jääda. „Konkurents on oluline, kuid liiga konkurentsipõhine rahastamine nõuab teadlastelt ebamõistlikult palju aega administreerimiseks,“ rõhutas Ligi.

Eesti Teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni (TAI) strateegia peamised eesmärgid on teaduse ühiskondliku ja majandusliku kasu suurendamine ning teaduse kõrge taseme ja mitmekesisuse kindlustamine. Eesmärkide saavutamiseks on vaja lähiaastatel planeerida lisaressurssi eelkõige teadusasutuste baasfinantseerimiseks, institutsionaalseteks ja personaalseteks uurimistoetusteks, riigile oluliste teadusvaldkondade toetamiseks ning teadusandmebaasidesse juurdepääsuks.

TAI strateegias lepiti kokku avaliku sektori teaduskulutuste tõstmises 1%-ni aastaks 2019, praegu on vastav näitaja 0,8%.  Avaliku sektori teaduse rahastamise kasvu 1%-ni SKT-st näevad ette lisaks TAI strateegiale ka konkurentsivõime kava „Eesti 2020“ ja valitsuse tegevusplaan 2015-2019.

 
Lisainfo
Aire Koik
konsultant
Kommunikatsiooniosakond
7350 155
info@hm.ee

Kommenteerimine on suletud