Eesti konsultandid Zagrebis Horvaatia teadlasi ja kolleege koolitamas

5. raamprogrammi (1998-2002) alguses loodi Euroopa Komisjoni algatusel kõikides raamprogrammis osalevates liikmes- ja programmiga assotsieerunud riikides valdkondlike konsultantide süsteem ehk NCP (National Contact Point). Tänaseks on toonane algatus laienenud ka väljapoole Euroopa Liitu. Euroopas aga on tekkinud valdkondlikud võrgustikud ehk Euroopa Komisjoni poolt rahastatavad NCP projektid, mis koondavad kõiki konkreetse valdkonnaga seotud konsultante erinevates riikides. Kolmandate riikide konsultandid enamasti partneritena osaleda ei saa, kuid nad on kaasatud kõikidesse projekti algatustesse ja ettevõtmistesse. Võrgustike eesmärgiks on eelkõige omavahelise info jagamine ning konsultantide koolitus- ja nõustamisoskuste arendamine, lisaks kantakse hoolt Horisont 2020 puudutava info sh koostööpartnerite otsingu ja koostööpakkumiste levitamise eest, kuid tegeletakse ka nii võrgustikku kuuluvate kui sellest välja jäävate riikide potentsiaalsete projektitaotluste ettevalmistajate koolitamisega. Sageli korraldatakse erinevaid üritusi kahe või enama erineva valdkonna võrgustiku ühisalgatusena.

Üheks selliseks ürituseks oli kahepäevane teadlastele ja ettevõtjatele suunatud projektikirjutamise koolitus Horvaatias Zagrebis 26.-27. jaanuaril (k.a), mille läbiviijateks olid energia NCP projekti C-Energy 2020 ja EURATOMI NCP projekti NUCL-EU 2020 partnerid Maria Habicht ja Merle Lust. Koostöö sujus väga hästi, kuna energia ja kiirguse/tuumaohutuse teemadel on suhteliselt lihtne leida ühiseid huvisid.

Koolituse koha valiku osas oli määravaks soov rohkem tähelepanu pöörata Euroopa Liidu uutele liikmesriikidele, mis on siiani olnud taotlusvoorudes nn vanadest liikmesriikidest vähem edukad. Koolituse organiseerimisel oli suureks abiks kohalik NCP organisatsioon – Agency for Mobility and EU Programmes, kes vastutas nii kohaliku infolevi, logistika kui toitlustamise eest.

Koolitusel leidsid käsitlemist järgmised teemad:

  • Ülevaade programmist Horsiont 2020 ja valdkondlikest tööprogrammidest
  • Taotleja portaali võimalused ja praktiline kasutamine
  • Huvipakkuvate teemade otsimine kasutajaportaalis
  • Partneriotsingu võimalused ja sobivate partnerite leidmine
  • Eduka taotluse ettevalmistamine
  • Taotlemisega seotud formaalsused

Kõikide teemadega käisid kaasas praktilised harjutused. Nii said osalejad ise kogeda, kuidas kujuneb projekti eelarve, kuidas jagunevad tegevused erinevate tööpakettide vahel ning kuidas koordineerida partnerite vahelisi tegevusi konsortsiumi sees.

Kuigi algselt oli koolitus planeeritud kuni 25le osalejale, olime suure huvi tõttu sunnitud lubama koolitusele 35 inimest. Koolitajate poolne algne kartus, et sellise hulga inimeste aktiivne kaasamine võib olla keeruline, õnneks täide ei läinud ning kahe päeva jooksul olid osalejad väga aktiivsed. Sellele aitasid kaasa mitmed asjaolud – koolituseks kasutada olnud avar ruum võimaldas isegi sellise inimeste arvu puhul vabalt ringi liikuda ning gruppidel oli kerge leida koht rühmatöödeks ja aruteludeks ning loomulikult oli oluline osa Eestist kaasa võetud motiveerivatel kommidel.

Koolitajate tööd lihtsustas märkimisväärselt osalejate väga hea inglise keele tase. Oluline oli ka see, et koolitusel osalejad tulid erinevatest organisatsioonidest ning rõõm oli näha kuidas koolituse käigus arenesid ka koolitatavate omavahelised suhted ning kontaktide vahetus oli aktiivne.

Seekordse koolituse eripäraks oli see, et lisaks potentsiaalsetele projektitaotlejatele koolitasime sellesse ametisse alles hiljuti asunud Poola energia ja EURATOMi valdkonna konsultanti Maria Śmietankat, kellele andsime jõukohaseid ülesandeid juba koolituse ettevalmistamise ajal. Lisaks osalesid koolitusel Horvaatia erinevate valdkondade konsultandid, kes tulid omandama uusi koolitusvõtteid ning tutvuma koolituseks ettevalmistatud materjalidega.

Nii põhjalik aktiivõppe vorm, mis on meie konsultantide läbiviidavatel koolitustel muutunud tänu Birgit Baumannilt õpitule justkui tavaliseks, oli nende jaoks midagi täiesti uut, mis osalejate poolt ootuspäraselt väga hästi vastu võeti.

 

Maria Habicht
Merle Lust
Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud