Science Europe (SE) raport rõhutab teadusuuringute usaldusväärsuse tähtsust

Eile avaldas teadust rahastavate ja teadusasutuste ühendus Science Europe (SE) raporti teadusuuringute usaldusväärsusest (research integrity)

Ülevaade on valminud üle-euroopalise  töögrupi kaheaastase töö tulemusena ning selles käsitletakse usaldusväärsuse tähendust ja olulisust ning mida selle tõstmiseks saaks teha.

Eestit esindas vastavas töögrupis Eesti Teadusagentuur.

Teadusuuringute usaldusväärsus tähendab raporti mõistes teadusuuringute läbiviimist parimal professionaalsel ja vastutustundlikul viisil ning eetiliselt kõrgeimal tasemel. Iga teadusuuringu aluseks on usaldus selle läbiviimise tõepärasuse ja korrektsuse vastu. Uuringute tulemusi peavad saama usaldada nii teised teadlased kui ka ühiskond laiemalt, sest need võivad oluliselt mõjutada paljude inimeste elu.

Töörühmas osalenud Kadri Mäger Eesti Teadusagentuurist ütles tegevuste mõju kommenteerides: “Töögrupis läbi viidud analüüs, selle põhjal toimunud arutelud ning tehtud järeldused on väga heaks sisendiks Eesti-sisese töögrupi loomisel, et kujundada meie vastavad põhimõtted ja vastutusvaldkonnad.“

Äsja avaldatud raport kirjeldab, mida võib kaasa tuua väärkäitumine (misconduct) teaduses ja millist mõju avaldab see nii teadlastele, akadeemilistele institutsioonidele kui ühiskonnale tervikuna. Raportis on ära toodud andmed väärkäitumise statistika ja põhjuste kohta, samuti käsitletakse võimalikku majanduslikku ja moraalset kahju nii ühiskonnale kui teadusele ning antakse ülevaade, kuidas neid juhtumeid eri riikides menetletakse.

Raportis leitakse ka, et riigid ja institutsioonid peaksid arendama usaldusväärset teaduskultuuri ning toetama seda selgete eeskirjade ja menetluste abil. Praegu toetutakse enamikes riikides ja organisatsioonides laialt aktsepteeritud põhimõtetele, mis on kirjas Singapuri deklaratsioonis, Euroopa Teadusfondi (ESF) ja akadeemiate liidu All European Academies (ALLEA) koostatud käitumisjuhendis. Nendeks põhimõteteks on ausus, usaldusväärsus, objektiivsus, erapooletus ja sõltumatus, avatud teabevahetus, hoolsuskohustus, õiglus ja vastutus tulevaste teaduspõlvkondade ees.

Asjaolu, et teadusuuringute usaldusväärsus oli teemana nelja suure poliitikavaldkonnaga tegeleva konkurentsivõime nõukogu päevakorras, annab SE töögrupi juhi Maura Hiney sõnul selge sõnumi ka Euroopa riikide valitsustele ja teadlaskonnale: „See rõhutab teema olulisust ja aitab teadvustada teadusuuringute usaldusväärsust kui keskset küsimust Euroopa teaduse ökosüsteemis.“

Science Europe Briefing Paper

 

Lisainfo: Kadri Mäger, tel 731 7358, mob 527 7526; e-post: kadri.mager@etag.ee

 

Kommenteerimine on suletud