Õppurite huvi teadlaseks või inseneriks saada toetatakse TeaMe+ programmist

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi kinnitas teaduse populariseerimise programmi TeaMe+, millega riik panustab 3,2 miljonit eurot, et suurendada õpilaste huvi loodus-, täppisteaduste ja tehnoloogia (LTT) erialade vastu.

„Eesti vajab noori, kellel on mitte ainult head teadmised, vaid ka sügavam huvi valida karjäär teaduse või tehnoloogia valdkonnas,“ ütles ministeeriumi teaduse ja kõrghariduse asekantsler Indrek Reimand. „Huvi ja valmisolek omandada kõrgharidus LTT valdkondades ning teha valik teadlase või inseneri karjääri kasuks peab saama tugeva aluse juba põhikoolis ja gümnaasiumis.“

Teaduse populariseerimise programmi TeaMe+ tegevused hõlmavad teadushuvihariduse arendamist, karjäärinõustamise parandamist, koolide koostöö toetamist ettevõtete ja teiste partneritega, samuti teadusteemade tutvustamist meedias ja teaduskommunikatsiooni alaseid koolitusi.

LTT valdkonna populariseerimiseks ning teaduse, tehnoloogia ja inseneeria valdkonna ühiseks toetamiseks sõlmiti 2015. aasta alguses ka teadus- ja tehnoloogiapakt riigi, kohalike omavalitsuste, ettevõtlus-, haridus- ja kolmanda sektori vahel. Teadus- ja tehnoloogiapakti kaasatakse järgnevatel aastatel võimalikult palju osapooli ning laiendatakse seeläbi koolide koostööd ettevõtete ja teiste partneritega, kes annavad oma panuse LTT õppesse.

Ehkki Eestis on karjääriteenust viimastel aastatel jõudsalt arendatud, vajavad asjakohastamist nõustajate teadmised teadlaskarjääri olemusest ning LTT-valdkonna erialade õppimis- ja karjäärivõimalustest.

Teadushuviringide osakaalu kasvatamiseks töötatakse välja näidisõppekavad ja õppematerjalid. Tekkinud huvi säilitamiseks korraldatakse õpilastele teadusfestivale, konkursse jt üritusi.

Eelnevatel aastatel TeaMe programmi raames toodetud telesaated „Püramiidi tipus“ ja „Rakett69“ olid väga populaarsed. Programmi TeaMe+ toel on samuti plaanis luua kaks telesaatesarja, mis seletavad loodusteaduslikke nähtusi ning teadlaste ja inseneride tööd.

TeaMe+ programmi elluviimist koordineerib Eesti Teadusagentuur. Tegevuste kogumaht kuni 2020. aastani on 3,2 miljonit eurot. Euroopa Regionaalarengu Fondi vahendid moodustavad sellest ca 2,9 miljonit, millele lisanduvad riiklik kaasfinantseering ja partnerite omafinantseering.

HTMi 30.09.2015 pressiteade: https://www.hm.ee/et/uudised/oppurite-huvi-teadlaseks-voi-inseneriks-saada-toetatakse-teame-programmist 

 

Aire Koik
Kommunikatsiooniosakonna konsultant
Haridus- ja Teadusministeerium
7350 155
aire.koik@hm.ee

Kommenteerimine on suletud