Horisont 2020-teemaline infopäev ja koolitus Minskis

Koostöö Minskis asuva raamprogrammi infopunktiga algas juba üle kümne aasta tagasi, kui Eesti-Saksamaa partnerluses elluviidud kahe järjestikuse INTAS projekti raames aidati nüüdseks tõhusalt toimivat nõustamissüsteemi üles ehitada ning raamprogrammi põhitõdesid laiemalt tutvustada. Koostöö on jätkunud ka vahepealsetel aastatel nii kahepoolsete kohtumiste, nõustamiste kui konverentsidel/koolitustel osalemise näol.

Eelneva koostöö loogilise jätkuna paluti meie abi ka käesoleval aastal. Septembri lõpus toimusid IncoNet CA projekti raames EL teadus- ja innovatsiooniprogrammi Horisont 2020 infopäev ja koolitus Minskis (Valgevene). Esinejatena/koolitajatena osalesid Eesti Teadusagentuurist Horisont 2020 konsultandid Maria Habicht (energia- ja transpordivaldkond) ja Ülle Napa (keskkonnavaldkonna konsultant). Valgevene poolseks koostööpartneriks oli korraldatud üritustel  «Belarusian Institute of System Analysis and Information Support for Scientific and Technical Sphere» (SO «BELISA»).

Infopäeva eesmärk oli anda koostöös Valgevene kolleegidega infot peagi avatavatest Horisont 2020 uutest taotlusvoorudest ning sellele järgnenud koolituse käigus tutvustati lähemalt tööprogrammi mõistmise, info leidmise ja projektitaotluste ettevalmistamise ning konsortsiumi kokkupanekuga seotud spetsiifilisi aspekte.

Infopäev koosnes kolmes temaatilisest osast: energia, keskkond ja horisontaalsed teemad. Infopäeva käigus tutvustati 2016-2017 aasta Horisont 2020 programmi vastavaid taotlusvoore, taotlusvoorude teemadega seotud teisi Euroopa Teadusruumi algatusi, koostöövõrgustikke (nt COST programm) ning esitleti ka edukaid Valgevene osalusega projekte. Eraldi ettekandes tutvustati raamprogrammi tugistruktuuri ja teenuseid Valgevenes ning anti ülevaade programmis osalemise võimalustest ja reeglitest.

Koolituse auditooriumiks olid potentsiaalsed Horisont 2020 programmis osalejad Valgevenes. Asutustest olid esindatud peamiselt ülikoolid, kuid ka eraettevõtted, laborid, uurimisinstituutide esindajad. Koolituse eesmärk oli aktiivõppemeetodite ja praktiliste ülesannete abil õpetada osalejad kasutama Horisont 2020 programmi projekti esitamiseks vajalikku osalejaportaali, tutvustada tööprogrammide ja taotlusvoorude spetsiifikat, anda ülevaade projektikirjutamise põhialustest ning jagada kogemusi Horisont 2020 projektide hindajate tähelepanekute kohta. Koolituse ettevalmistamisel ja läbiviimisel kasutati aktiivõppemeetodeid, mis olid osalejate jaoks uudsed kuid suurt huvi pakkuvad.

Koolitust võib lugeda igati korda läinuks, sest osalejad töötasid aktiivselt kaasa ja grupitööd ning arutelud olid sisukad. Koolituse programm oli äärmiselt tihe, kuid vaatamata küllaltki pingelistele päevadele oli osalejate tagasiside ülimalt positiivne. Koolitajate poolelt oli tegemist väga hea ettevalmistuse ja sujuva meeskonnatööga ning plaanitu sai ka ellu viidud.

 

Maria Habicht
Ülle Napa

Eesti Teadusagentuur

 

 

Kommenteerimine on suletud