Eesti on teadlaste rahastamistaotluste edukuselt Euroopas 4. kohal

Peaaegu 17% Eesti teadlaste taotlustest on saanud positiivse otsuse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni programmist Horisont 2020. Eesti on taotlemise edukuse poolest 28 liikmesriigi pingereas 4. kohal.

Eestit edestavad ainult Prantsusmaa, Belgia ja Austria, kus taotlemise edukuse määr on veidi üle 17%. Euroopa Liidu keskmine on 16% ning pingerea lõppu jäävates riikides on edukaid taotlusi 11% ringis.

Euroopa teadusraha taotlemise aktiivsuse poolest on Eesti riikide arvestuses 7. kohal. Pingerea eesotsas on Küpros, Luksemburg ja Sloveenia. Taotlemise aktiivsuse arvestamisel võetakse aluseks taotluste arv miljoni elaniku kohta, Eestis oli vastav näitaja 451.

„Meie teadlaste edu kinnitab Eesti teaduse konkurentsivõimelisust, sest kõigi riikide teadlased võistlevad võrdsetel alustel ja kellelegi hinnaalandust ei tehta“, ütles Eesti Teadusagentuuri juht Andres Koppel. „Eesti edu aluseks võib pidada kolme tegurit. Esiteks meie teadlaste tublidus ja töökus ning valmidus taotleda. Teiseks on Eesti teadlased harjunud konkurentsipõhise rahastamisega. Kolmandaks, meie taotlejatel on olnud hea tugimeeskond Eesti Teadusagentuuri töötajate näol, kes jagavad nii infot kui aitavad taotlusi ette valmistada ja kaitsta.“

Euroopa Komisjon on teinud kokkuvõtte Horisont 2020 kõigi alaprogrammide ja meetmete põhjal, võttes arvesse 2014. aastal toimunud esimest sadat taotlusvooru.

 

LINK: Horizont 2020 First Results

 

Lisainfo: Andres Koppel, ETAg juhatuse esimees, tel 731 7340 e-post: andres.koppel@etag.ee

Teate koostas Aire Koik (HTM)

Kommenteerimine on suletud