Kohvriga Eesti taimeteadust tutvustamas

Ega selles midagi imelikku ole, et kohvriga mööda ilma ringi rännatakse. Siiski oli Prantsusmaale minek suur ettevõtmine. Nimelt sõitsime Nancy’sse, et osaleda 1.-6. juunini toimuval Science and You foorumi messialal Eesti teaduse, õigemini Eesti taimeteaduse, messiboksiga.

Nii võtsimegi kaasa 1,52 m kõrge, 42 cm laia ja 42 cm sügava kohvri, mille sees peitus 32 kg raske reklaamseina konstruktsioon (pildil tagataustana). Panime konstruktsiooni kokku ja kaunistasime oma messiboksi. Päris uhke, sest teiste messiboksid olid hallid ja puudus atraktiivsus. Seega pälvisime oma rohelusega palju tähelepanu, nii et suu kuivamiseni saime rääkida Eesti taimeteadusest ja nii päevade kaupa.

Keskendume taimeteadustele, sest see on üks Eesti enim tsiteeritud teadusvaldkondi ja keskkonna ja kliima uurimine on populaarne teema. Seda eriti, kuna see mõjutab meid kõiki ja ka tulevasi põlvkondi. Tõime välja kolm silmapaistvamat projekti Eesti taimeteadusest: SMEARi jaam, FAHMi eksperiment ja taimede stress.

130 meetrit kõrge SMEARi jaam on Põhjamaade SMEARi võrgustiku pikim mast ning millega mõõdetakse puude poolt toodetud erinevaid kemikaale ja kuidas õhu kvaliteet mõjutab puid ja teisi taimi. FAHMi eksperiment ehk metsaökosüsteemi õhuniiskuse manipuleerimise eksperiment on esimene sellelaadne eksperiment maailmas. TÜ ökofüsioloogia ja rakendusökoloogia töörühm uurib puude ja metsaökosüsteemi kohanemist ning talitlust suurenenud õhuniiskusel. Taimede stress– klaasist kambrisse paigutatud taimi erineval moel mõjutades on võimalik taime stressihormoonide eritumise kohta infot koguda. Aparaadis tekitatakse taimele just selline stress, mida uurida soovitakse. Eriti kasulik oli messialal osalemine meiega kaasas olnud Eesti Maaülikooli ja tippkeskuse ENVIRON esindajatele, Liisa Kübarsepale ja Alisa Krasnovale, kes said uusi kontakte Prantsusmaalt. Lisaks tutvusid 5000 messikülastajat Eesti taimeteaduse projektidega. Kuigi aegajalt oli keeruline seletada, sest tekkis keelebarjäär, siis kasu tõi ka meie reklaamsein, mis näitlikustas meie juttu. Saime palju kiitusi. Juba esimesel päeval saime korraldajate käest kiita, sest olime eelnevalt endale selgeks teinud, kus me messialal asume ja mis meil kõik vaja teha on. „Well organised!“ ütlesid kõik. Ja kui lõpuks sai meie messiboks püsti koos kujundusega, siis ohhetasid ja ahhetasid kõik!Külastajad kiitsid ka meie messiboksi ja meie aktiivsust. Tüdrukud olid julged ja rõõmsad. Polnud vahet, kas nende ees oli terve klassitäis lapsi, bioloogia tudengid või teadlased ise. Kõik olid hämmingus ja meie prantsusekeelsed voldikud läksid nagu soe sai!Kõikidele tublidele Eesti taimeteaduse messiboksi külastajatele kinkisime meenepliiatsi. Ja ka see kogus palju tähelepanu ja kiiduavaldusi. Nimelt oli see eriline pliiats, mida saab taaskasutada, kui see on lühikeseks kirjutatud. Pliiatsi otsas on seemned, mis siis potis kasvama hakkavad, kui ots mulda pista! Nii sai ka paljude prantslaste kodudesse tükike Eesti taimeteaduse hinge – olgu see neile meenutuseks, et Eesti teadus on tugev ja kasvav!Osalust messil rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondi  programmist „Teaduse rahvusvahelistumine“.
Liisa Kübarsepp (Eesti Maaülikooli doktorant):
Osalemine Science&You messil oli väga põnev kogemus. Tihti öeldakse, et enne kui sa ei oska seletada oma tööd nii, et ka su vanaema sellest aru saaks, ei ole sa veel isegi oma valdkonda mõistnud. Kindlasti oli messil osalemine oluline samm selle poole, et oma töö iva lihtsalt ja selgelt edasi anda. Rääkides ainult oma eriala inimestega võib jääda mulje, et kõigile on see, millega tegeleme, lihtne ja mõistetav. Messi külastajaid aga oli igas vanuses ja erinevatelt elualadelt ning neile oli taimede uurimine tihti üsna kauge ja võõras. Tegime oma parima, et seletada läbi kolme laia projekti, mida Eesti taimeteadlased uurivad ning miks see oluline on. Kõige keerulisemad külastajaid olid ehk lapsed, kelle tähelepanu köitmiseks tuli rohkem vaeva näha. Põhiliselt tegi selle töö ära mikroskoop. Mõni neist nägi sellist vahendit suisa esimest korda ning oli väga vaimustuses õhulõhede vaatamisest läbi mikroskoobi. Ka ülejäänud publik oli väga varieeruv – hulgaliselt oli kohal teaduse populariseerimisega tegelevaid inimesi, aga ka teadlasi eri valdkondadest. Seetõttu tuli vastavalt iga inimese taustale ka juttu kohandada. Äärmiselt põnev oli vestelda inimestega, kes on tegevad sarnases valdkonnas ning küsivad vägagi põnevaid küsimusi. Samuti olid inspireerivad teaduse populariseerijad, kes kiitsid meie väljapanekut ning rõhutasid kui oluline on oma tööd ka laiemalt tutvustada ning sealjuures meeles pidada, et visuaalne külg on inimeste tähelepanu tõmbamisel väga oluline. Kõigele lisaks sain kuhjaga prantsuse keele praktikat. Kokkuvõttes oli väga arendav ja lõbus kogemus!

 

Reimo Rehkli
Turundusspetsialist/Marketing Officer
Eesti Teadusagentuur/Estonian Research Council
Tel/Phone: +37 2 730 0328, +37 2 5647 7603
Skype: reimo.rehkli
E-post/E-mail: Reimo.Rehkli@etag.ee
Soola 8, Tartu 51013 ESTONIA

 

Kommenteerimine on suletud