EURAXESSi võrgustiku retk välisteadlastele tähtede maailma


Foto: Giuseppe Buono

EURAXESSi Eesti võrgustik, mis toetab välisteadlasi Eestisse elama ja tööle asumisel praktilistes küsimustes, korraldab kaks korda aastas välisteadlastele ja nende peredele retki kultuuriliselt huvitavatesse Eestimaa paikadesse. Retkede eesmärk on teha teadlasi tuttavaks omavahel ning meie ühiskonnaga. Seekordne EURAXESSi ühepäevane reis viis teadlaste perekonnad 2. novembril Tartu tähetorni ja observatooriumisse Tõraveres, et tutvustada seda huvitavat osa Eesti teadus- ja kultuurimaastikust. Huvilisi oli rohkelt – kohale tuli 55 inimest, neist üheksa last.

Retke alustasime 1812. valminud Tartu tähetornis Toomemäel, kuivõrd sealt sai alguse observatooriumi ajalugu – kaks aastat hiljem alustas seal regulaarsete vaatlustega F.G.W Struve. Külalised said kiire ülevaate taevauuringute arenguloost kuni 1950ndate aastateni, mil eraldati uue vaatlusbaasi jaoks maatükk Tõraveres, 20 km Tartust eemal. Selle põhjuseks oli asjaolu, et Tartu linn, ja sellega koos ka valgusreostus, muudkui kasvas.



Fotod: Giuseppe Buono

Tartust liikusimegi edasi Tõraverre, kus pärast väikest kosutust ja tervitussõnu pidas observatooriumi teadur Silver Lätt teadlastele üldhuvitava loengu Eesti kosmoseteaduse edusammudest. Observatooriumi ajaloolistest verstapostidest olgu veel nimetatud peahoone valmimine Tõraveres 1963, mil paigaldati ka esimene, 50 cm teleskoop. Põhja-Euroopa suurimat, 1,5 m läbimõõduga teleskoopi hakati aktiivselt kasutama 1975. aastal. Tõravere oli ka üks esimesi kohti Eestis, kuhu jõudis internetiühendus – e-posti hakati seal kasutama juba 1991. aastal. Tartu observatooriumi teadlased viisid aastatel 2008–2010 läbi 7. raamprogrammi projekti “EstSpacE”. Aastaks 2012 uuendati põhjalikult peahoone, suure teleskoobi juhtimissüsteem ning parandati ka ligipääsetavust. Tõravere teadlaste juhendamisel kokku pandud esimene Eesti satelliit ESTCube-1 saadeti orbiidile 2013. Sündmus valiti Eesti rahvusringhäälingu aasta teoks, ilmus ka temaatiline postmark.


Foto: Giuseppe Buono

Samal ajal, kui vanemad kuulasid põnevat loengut, korraldas observatooriumi külastuskeskuse projektijuht Heli Lätt lastele meisterdamise töötoa – kõige väiksemad said värvida temaatilisi pilte, natuke osavamad valmistasid paberist lõbusaid satelliidimudeleid ja plastpudelist rakette – viimaseid sai hiljem õues stardiplatvormilt õhu ja vee abil lendu saata.




Fotod: Siiri Kolka

Pärast lõunasööki ja lõbusat rakettide lennutamist järgnes Indrek Kolka juhitud ekskursioon suurde tähetorni, 1,5 m teleskoobi juurde ja Stellaariumisse. See osa päevast sai eriti sooja vastuvõtu osaliseks. Suure kupli avamine taevale ja selle keeramine vajalikus suunas valmistas eriti suurt elevust laste seas, näited aja ja ruumi üüratutest skaaladest muutsid mõtlikuks vanemaid külalisi.




Fotod: Giuseppe Buono

Valgus- ja taevatingimuste tõttu ei olnud meil seekord kahjuks võimalik teleskoobi kaudu taevaobjekte vaadelda. Innustasime kõiki Tõraverre tagasi pöörduma igaühele sobival ajal, sobiva ilmaga –sealne külastuskeskus on loonud selleks väga head võimalused.

 

Siiri Kolka
EURAXESS konsultant
Eesti Teadusagentuur
siiri.kolka@etag.ee

Kommenteerimine on suletud