Ebola uuringute rahastamine raamprogrammist Horisont 2020

8. augustil 2014 kuulutas Maailma Terviseorganisatsioon Ebola puhangu Lääne-Aafrikas rahvusvaheliseks epideemiliseks probleemiks. 3. septembril tõstatas Euroopa Parlamendi Keskkonna, Rahvatervise ja Toiduohutuse Komitee (EP ENVI) vajaduse toetada ebola-vaktsiini arendamist Horisont 2020 vahenditest. Ebola viirust, selle haiguse epidemioloogiat ning vaktsiinide arendamise võimaluste uuringuid on rahastatud ka 7. raamprogrammist: projektid ANTIGONE, PREDEMICS ja PREPARE uurivad küll haiguse leviku eripärasid ja võimalikuks epideemiaks valmistumist ning projekt TELL ME keskendub ebolast tulenevate ohtude alase teabe vahendamisele; ent vaktsiini arendamine pole ühegi projekti eesmärgiks .

Erandprotseduur, mida näevad ette raamprogrammi finantsmääruse artikkel 128 ja taotlusreeglite artikkel 190, tähendab grandi eraldamist ilma tavapärase konkursiprotseduurita. Erandlik konkurss tähtajaga 6. oktoober kuulutati välja nädalapäevad varem. Samas edastati teave vaid neile taotlejaile, kes olid vastavat huvi üles näidanud ning kel oli ka vastav võimekus olemas – konsortsium üheks partneriks pidi olema vaktsiine arendav ja tootev tunnustatud ettevõte.

Esitati 8 taotlust, neist ühe esitamisega jäädi hiljaks ja seda ei hinnatud. Hindamisel osales 7 eksperti ajavahemikul 8.-16. oktoober;  17. oktoobril toimus taotluste eetikaalane hindamine. Lõpuks sõelale jäänud viie projekti grandilepingu allkirjastamiseni loodetakse jõuda 26. novembriks.

Projekte rahastatakse ühtekokku 24,4 miljoni euroga; Euroopa Komisjon oli valmis panustama kuni 30 miljonit eurot. Paralleelselt panustavad Ebola uuringutesse ja eeskätt vaktsiini väljatöötamisse mitmed teised organisatsioonid ja rahastajad: Maailma Terviseorganisatsioon, Bill and Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust, Globaalse Infektsioonhaigusteks Valmistumise Teadusuuringute Koostöövõrgustiku (Global Research Collaboration for Infectious Disease Preparedness Network, GLOPID) vahendusel USA, Kanada, Austraalia, Lõuna-Aafrika, Brasiilia, Prantsusmaa, Hispaania, Tai ja Lõuna-Korea valitused.

Ebola uuringutesse panustab ka EDCTP II (European & Developing Countries Clinical Trials Partnership 2), mille eesmärgiks teatavasti on troopiliste nakkushaiguste vastaste vaktsiinide väljatöötamine (eeskätt kliiniliste katsete staadiumis). EDCTP II rahastajateks on selles osalevate riikide valitsused ning Euroopa Komisjon läbi Horisont 2020 eelarve.

Moodustatakse ka Ebola uuringute töörühm, ülesandega kiireks infovahetuseks ja tegevuste koordineerimiseks; ettepanekuid rahvuslike ekspertide kaasamiseks saab teha meiliaadressil:  maria.klimathianaki@ec.europa.eu

On tõenäoline, et Ebola avaldab mõju ka praegu koostatavale tööprogrammile aastateks 2016-2017; samuti on võimalik, et eraldatud, ent hetkel alles jäänud 5,6 M€ rakendamiseks võetakse ette eraldi taotlusvoor.

Esimeses Ebola taotlusvoorus, mille korraldamiseks lisati vastav teema Horisont 2020 tervise valdkonna tööprogrammi (HOA 9 – 2014: Health emergency research for responding to the Ebola virus outbreak) osutusid edukaks järgmised projektid:

Projekt

Koordinaator

EK panus

Uuringu sisu

EbolaVac GSK Biologicals (BE)

15,2 M€

olemasoleva vaktsiini  kliinilised uuringud
REACTION INSERM (F)

2,6 M€

olemasoleva vaktsiini  kliinilised uuringud
Ebola_Tx Prins Leopold Instituut for Troopische Geneeskunde (BE)

2,9 M€

Ebolat põdenute seerumiantikehade kasutamise võimalused
EVIDENT Bernhard-Nocht insitut für Tropenmedizin (DE)

1,8 M€

Ebola infektsiooni patofüsioloogia
IF-EBOLA Institut de Recherche pour le Developpement (F)

2 M€

Passiivse immuniseerimise võimalused hobuse seerumiga

 

Euroopa Komisjoni ametlik pressiteade Ebola uuringute rahastamise kohta on siin: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1194_en.htm

 

Argo Soon
argo.soon@etag.ee
Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud