Euroopa Komisjoni konsultatsioonid teaduse tulevikutrendide kohta

Euroopa Komisjon algatas juuli alguses liikmesriikide ülikoolidele ja teaduspoliitikaga seotud asutustele suunatud konsultatsiooni teaduse tulevikutrendide kohta, koondnimetusega „Science 2.0“.
Science 2.0 tähistab mitmeid tehnoloogia ja ühiskonna arenguga seotud trende, mis mõjutavad ja muudavad teadustöö läbiviimise viise ja uurimistulemuste kasutamist – näiteks digitaalse tehnoloogia kasutamine, sotsiaalvõrgustike kasutamine, crowdsourcing, alternatiivsed mõjuindeksid, big data, andmekaeve ja uurimisandmete jagamine. Teadus on järjest rohkem avatud, andmekeskne ja teadlastevahelisele koostööle orienteeritud – EK soovib, et avalikest vahenditest rahastatud teadustöö tulemusi kasutatakse kas toodete/teenuste loomisel e äris, või tehakse kättesaadavaks teistele kodanikele/asutustele.

Oodatult süvendaks nimetatud trendid teadlaste omavahelist koostööd, kiirendaks teadustulemuste rakendamist ettevõtluses ja mobiliseeriks T&A-ressursse suuremate ühiskondlike probleemide (kliimamuutused, toiduga varustatus, tervishoid jne) lahendamisele.

Kuna „Science 2.0“ trendide toetamine ja teatud elementide rakendamine TAI-poliitikas pakuks võimalusi mitme Euroopa Liidu, ja EL T&A programmi „Horisont 2020“ eesmärgi saavutamiseks, on Komisjon asunud kaardistama ülikoolide ning teadusrahastajate teadlikkust ja suhtumist nendesse trendidesse.
Viidatud konsultatsioon pakub kuni 30. septembrini võimaluse Euroopa Komisjonile isiklikud või asutuse seisukohad ja ettepanekud teada anda. EK võtab vastu ka eraldi dokumendina (väljaspool küsimustikku) esitatud arvamusi.

Konsultatsiooni jätkutegevustena korraldab EK oktoobris-detsembris neli töötuba valdkondlike ekspertidega, millele järgneb lõppraport ja tulemuste esitamine konverentsiga märtsis 2015. Olenevalt huvirühmade seisukohtadest ja Euroopa Nõukogu arvamusest kaalub EK vastava teatise (kommunikatsiooni) koostamist 2015. aasta lõpuks, mis võib omakorda aluseks saada muutustele EL teaduspoliitikas, teaduse hindamise standardites ja valdkondlikes juhtimismudelites.

Näidetena võimalikest uuendustest on läbi käinud avalik peer-review, uurimisandmete tsiteerimine, uued litsentsid intellektuaalomandi kasutamiseks.

EK pressiteade
Konsultatsiooni avaleht

 

Vallo Mulk
Eesti T&A- kontaktbüroo Brüsselis

 

Kommenteerimine on suletud