Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) 2014 Los Angeleses

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) on Ameerika Ühendriikides peetav gümnaasiumiõpilastele mõeldud teadusprojektide võistlus, mis 2014. a toimus Society for Science & the Public (SSP) poolt korraldatuna Los Angeleses 10.-16. mail.

Eestit esindasid Annette Miller Tallinna 21. koolist uurimistööga „Eripärmide fluorestsentsomaduste uurimine SFS-meetodiga erinevate vedelike keskkondades“ ja leiutajate konkursi parim Johanna Adojaan Hugo Treffneri Gümnaasiumist tööga „Pulsic“.

Annette vaatles oma uurimistöös Salutaguse Pärmitehasest võetud pärmide fluorestsentseid omadusi sõltuvalt pärmi ümbritsevast vedelikkeskkonnast ja pärmi seisundist. Reaalsetes tingimustes muutub pärmide kasvatamisel selle fermenteerimiskasvumaatriks kogu aeg – pärmid söövad melassis olevaid aineid, pidevalt lisatakse juurde uut melassi ja ammoniaaki pärmikasvu stimuleerimiseks. Pärmide tootmises aga toimub elavate pärmide edasine kuivatamine lõpptoote (kuivpärmi) saamiseks. Selleks, et korrektselt kõik neid protsesse SFS meetodiga jälgida, on vaja süveneda pärmi fluorestsentsi nüanssidesse. Töös jõuti järeldusele, et fluorestsents muutub oluliselt sõltudes vedeliku keskkonnast, kui ka pärmi seisundist ning SFS-meetod on väga otstarbekas pärmiprotsesside jälgimiseks oma lihtsuse, kiiruse ja täpsuse tõttu.

Johanna leiutise „Pulsic“ eesmärgiks on aidata tervisejooksjal – nii tavainimesel kui fanaatikul – hoida õiget pulsisagedust ja hoiduda ülepingutamisest: seade suunab jooksutempot playlisti valitavate laulude kiiruse ja rütmi abil, hoides nii ülepingutamisest ning tekitades ühtlasi meeldiva meeleolu.

2014. aastal oli Intel ISEF võistlusel esindatud 70 erinevat riiki ning osavõtjaid oli üle 1700.
Võistluse auhinnafond oli sel aastal üle 5 miljoni USA dollari. Kõige kõrgema rahalise auhinna, (Inteli ühe asutaja Gordon E. Moore’i nimeline preemia) 75 000 USA dollari väärtuses, pälvis Nathan Han  (15, Boston, USA)  tööga “Characteristics of Deleterious Mutations in Tumor Suppressor Genes”. Inteli 50 000 dollari suuruse auhinna (Intel Foundation Young Scientist Award) võitsid  Shannon Xinjing Lee, (17, Singapur) tööga “Nature Derived Carbon Microsheets as Efficient Electrocatalyst for Energy Storage” ja Lennart Julian Kleinwort, (15, Saksamaa) tööga “Dynamic Mathematics on Smartphones and Tablets”.

Võistlusel saavad auhinnatud erinevates kategooriates kokku üle 500 töö. Nii jagatakse erineval arvul esimesi, teisi, kolmandaid ja neljandaid auhindu, mille preemiasummad on vastavalt 3 000, 1500, 1000, 500 USA dollarit. Preemia saab ka omas kategoorias parimaks tunnistatud töö summaga 5000 dollarit.
Nimekirja auhinnatutest on võimalik näha siit: https://www.societyforscience.org/press-release-intel-isef-2014-grand-award-winners-full-list
Auhindade kohta saab rohkem infot siit: https://www.societyforscience.org/press-release-intel-isef-2014-top-winners

Johanna Adojaan kirjeldab konkurssi: „Kogu üritus oli Convention Centre’s viimse detailini (ja äärmiselt hästi) planeeritud. Tegelesin oma plakati ülespaneku, paberi- ja  inspektorimajandusega (kontrollid, et kõik paberid on korras), osalesin ava- ja lõputseremoonial, loengutes, vastasime meedia küsimustele jne. Osalesime videos, tegime rahvariidevöö mustriga E-stonia plakati ning tutvusime kaasvõistlejatega. Äärmiselt populaarne oli tutvudes rinnamärkide vahetamine, nõnda oli mu osalejakaardi pael lõpuks raske nagu räppari kuldkett. Kõige olulisemad  päevad olid mõistagi need, mil toimus esinemine ja hindamine. Hindamine nägi välja nii, et seisin-istusin oma tillukeses boothis plakati kõrval ning seal käisid siis järjest erinevad kohtunikud, kes kuulasid ja esitasid agaralt küsimusi. Neljapäeval tulid 5000 õpilast Los Angelese koolidest kollaste koolibussidega meie töid uudistama. Mind ka filmiti, uhkelt külge pandud mikrofonide ja muu olulisega mingi ameerika telesaate jaoks, lisaks niisama telefonidega ja lisaks tegi üks ajakirjanik Hollandist lehe jaoks intervjuud.”

Annette arvates oli kõige põnevam ja närvikõdistavam osa hindamispäev, kuid ka harivaim. Iga osalejat hindas umbes 8-20 kohtunikku, kes olid asjatundjatest võhikuteni, saudidest jaapanlaste, ühendriiklastest endiste nõukogude liidu elanikeni. Veedetud aeg nii hindamissaalis kui muidu oli keele- ja kultuurikümbluse kohalt rikkalik. Samuti arvas Anette: „Los Angeles suurlinnana pole küll täielikult USA nägu, sest muulasi on seal rohkem kui kohalikke endid. Siiski ei jäänud meie pilt sellest maast vildakaks. Seda rikastasid Taylor Alaskalt, Robert Montanast, Martin Californiast, kes jagasid jutte oma kodukandist nii, et selle üürikese nädala jooksul  oleksime nagu tervet riiki linnulennult jälginud.“

Nii Annette kui Johanna tõdesid, et Intel ISEF on kogemus terveks eluks, mida hindasid juba praegu kasulikuks ja silmaringi avardavaks.

Uus võimalus Eesti õpilastel osaleda Intel ISEFi võistlusel on juba 2015 aastal, Pittsburgh’is. Lennukaid ideid ja aktiivset osalemist eelkonkurssidel Eestis!

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) on iga-aastane maailma suurim gümnaasiumiõpilastele mõeldud teadusprojektide võistlus, mida peetakse Ameerika Ühendriikides. Konkurssi korraldatakse rahvusvahelisena alates aastast 1958. Konkursile pääsevad ainult riiklike konkursside võitjad või osalejad.

Ürituse 2014. aasta veebilehekülg: https://student.societyforscience.org/intel-isef

 

Katrin Saart
katrin.saart@etag.ee
Eesti Teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud