Universumi tippteaduse keskpunkt on sellel nädalal Eestis

Tartu Observatoorium võõrustab 23.-28. juunini 2014 Tallinnas ligi 200 osalejaga esinduslikku rahvusvahelist astronoomiakonverentsi IAU Symposium 308: “ Zeldovichi Universum – kosmilise võrgustiku areng ja kasv”.

Konverents on pühendatud väljapaistva kosmoloogi Yakov Zeldovichi 100. sünniaastapäevale ning sellel käsitletakse ka tervele Eestile kuulsust toonud Universumi struktuuri ja tumeaine temaatikat. Kohale on tulnud enamik selle valdkonna teadlaste absoluutsest paremikust maailmas, kelle seas on kuus maineka Gruberi teaduspreemia laureaati ja ka selle aasta preemia saajad – akadeemik Jaan Einasto ja Brent Tully. Nende pikaajalised uurimustööd Universumi mõistmisel on viinud tumeaine ja kosmilise võrgustiku avastamisele.

Eesti Vabariigi presidendilt mullu noore teadlase preemia pälvinud kosmoloog Elmo Tempel on uhke, et Eestis on võimalik tipptasemel töötada niivõrd keeruka teadussuunaga. “Meie oma teadusgruppide kõrge kompetents, mida toetab väga tihe rahvusvaheline koostöö, ongi võimaldanud olla selle suuna eesliinil,” ütles Elmo Tempel.

Reedel, 27. juunil 2014 algusega kell 10:20 on konverentsi kavas paneeldiskussioon „Kosmoloogia tuleviku väljakutsed“, milles osalevad Gruberi teaduspreemia laureaadid Richard Bond, Carlos Frenk, Rashid Sunyaev, Marc Davis, Brent Tully ja Jaan Einasto. Paneeldiskussiooni juhib (maailmas) tuntuim elusolev eesti päritolu astronoom, USAs elav Alar Toomre. Sellele järgneval vaheajal on võimalik teadlasi intervjueerida. Paneeldiskussioon toimub TLÜ Astra õppehoones Narva mnt 29.

Yakov Zeldovich oli mitmekülgne ja väga andekas teadlane, kelle teedrajavate tööde temaatika ulatub keemiast ja tuumafüüsikast kosmoloogiani. Zeldovichi 100. sünniaastapäevale pühendatud konverents toob Tallinnasse kokku ligi 200 maailma juhtivat kosmoloogi ja astronoomi, et arutada viimaseid uurimistulemusi Universumi suuremastaabilise struktuuri kohta.

Vaata ka pressiteade 10.06.2014 “Tartu Ülikooli audoktorile omistati mainekas kosmoloogiapreemia” http://www.to.ee/est/uudised/eFJlMTE1NTZz/tartu__uuml_likooli_audoktorile_omistati_mainekas_kosmoloogiapreemia

Konverentsi tutvustuse, programmi ja osalejad leiab konverentsi veebilehelt: www.iau-zeldovich.org või viitena Tartu Observatooriumi pealehelt www.to.ee.


Lisainfo:

Antti Tamm, teadur: +372 5699 6693 antti.tamm@to.ee
Tiia Lillemaa, korraldustoimkonna liige:  + 372 517  6596  tiia.lillemaa@to.ee

 

 

Kommenteerimine on suletud