Euroopa teadusajakirjanikud tutvusid Eesti info- ja kommunikatsioonialase teadusega

15-17. mail külastasid Eestit 12 teadusajakirjanikku kokku  10-st riigist: Venemaa, Läti, Hispaania, Soome, Kreeka, Saksamaa, Itaalia, Holland, Hispaania, Šveits. Visiidi korraldajateks Eestis olid Eesti Teadusagentuur SA ja Eesti Teadusajakirjanike Selts ning välispartnerina  Euroopa Teadusajakirjanike Ühenduste Liit (EUSJA), mille liikmeskonda kõik visiidil käinud ajakirjanikud kuuluvad.

Visiidi teemaks oli info- ja kommunikatsioonialane teadus Eestis. Visiidil esinesid Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Ülikooli teadlased. Ettevõtetest külastati Skype’i , TransferWise’i, AS Cyberneticat ja Guartime’i ning Eesti e-riiki tutvustas IKT Demokeskus. Visiit kestis 2,5 päeva ning selle ajaga jõuti tutvustada IKT alaseid rakendusi eri valdkondade – genoomikast ja inimgeograafiast e-valimiste ja andmeanalüüsini.
Vaata kogu programmi SIIT.

Seni on ajakirjanike poolt avaldatud artiklites (ka raadios) enim kajastust leidnud e-riigi teema, sh Tartu Ülikooli teadlase Kristjan Vassili uurimistöö e-hääletuse teemal. Visiidiga samal ajal toimus Euroopa Komisjoni hääletus ning seetõttu oli ajakirjanikel antud teema vastu kõrgendatud huvi.  Suurt huvi tekitas veel TransferWise’i äriidee ja  Cybernetica AS-i Sharemind lahendus. Rahul oldi IT edulugude ikooni Skype kontori külastusega. Artikleid ja ülevaatlikke kirjutisi on ilmunud ka Eesti külastusest saadud üldiste muljete põhjal.
Vaata seni ilmunud artikleid:

ETAg ja Eesti Teadusajakirjanike Selts korraldasid välisteadusajakirjanike visiiti Eestisse teist korda. Kavas on visiit korraldada ka 2015. a kevadel.  Eesti Teadusajakirjanike Seltsi presidendi Priit Enneti sõnul on sellised õpireisid Euroopa teadusajakirjanikele harjumuspärane praktika. „Eesti jääb väikeriigina suuremate riikide infotulva all, seetõttu peame ise sihipäraselt tegelema Eesti kohta käiva infovoo suurendamisega.“ Mõlemal korral on enamike visiidil osalenud ajakirjanike jaoks olnud see ka esmakordseks Eesti külastuseks. Senise kogemus põhjal ollakse visiidi lõpuks positiivselt üllatunud.

*Visiiti rahastasid Euroopa Regionaalarengu Fond Research in Estonia projekti läbi ja Euroopa Teadusajakirjanike Ühenduste Liit.

 

Karin Patune
Turundusspetsialist
SA Eesti teadusagentuur

Kommenteerimine on suletud