Saaremaa koolitüdruk käis Šveitsis noorte teadusfoorumil Eestit esindamas

Jaanuarikuu lõpus sõitis Šveitsi noorte teadusfoorumile (Swiss Talent Forum) Eestit esindama Saaremaa Ühisgümnaasiumi õpilane Hanna Tuus. Ürituse peateemaks oli „Töö tulevik/Tuleviku töökoht (Future of Work)“. Foorumil osales 70 noort talenti üle kogu Euroopa, kusjuures enamik neist olid üliõpilased. Osalejate hulgas oli nii koolitöös kui teadustööde konkurssidel silma paistnud noori, kellest igal mõni teadusliku projekti või uurimistöö tegemise kogemus ette näidata.

Foorumil avanes noortel suurepärane võimalus tutvuda oma ala tippspetsialistide ja tunnustatud kõneisikutega äri, teaduse, ühiskonna ja poliitika valdkonnas ja otsida koos lahendusi olulistele probleemidele. Arutleti trendide üle tuleviku töökohtades ja otsiti lahendusi kitsaskohtadele. Sh, kuidas kohaneda üha muutuva töökeskkonnaga ja kuidas teadus- ja arendustegevus seejuures kaasa aidata saab.

Foorumi programm oli arutelude toetamiseks väga mitmekesisena üles ehitatud. Ürituse alguses toimusid inspireerivad loengud. Räägiti sellest, kuidas olla loov ja kuidas organiseerida eri generatsioonide koostööd. Sellele järgnes töö gruppides.
Osalejad jagunesid gruppidesse vastavalt neid huvitavale teemale.  Igal rühmal oli ka juhendaja, kes vajadusel suunas ning abistas. Gruppides tulid arutlusele juba nii inimlikud, tehnoloogilised, globaliseerumise kui majanduslikkusega seotud aspektid tuleviku töökohtade juures. Osalejate ülesandeks oli leida ideid, mis oleksid seotud nende märksõnadega ning lisaksid tulevikus tööle väärtust juurde. Ajurünnakute tulemusena pidi iga grupp välja valima parima idee ning seda viimasel päeval esitlema. Õhtuti leidsid aset üritused, kus sai šveitsipärast fondüüd maitstes tutvuda nende osalejatega, kes kuulusid teistesse töögruppidesse.

Hanna rühm tegeles peamiselt majanduse- ja tehnoloogiateemaga. Meeskonda kuulus seitse inimest Šveitsist, Gruusiast, Luksemburgist, Iirimaalt ja Eestist. Kui Hanna ja üks teine neiu välja arvata, siis kõik teised kaaslased olid juba tudengistaatuses, õppides ülikoolis juurat, majandust, muusikat, biotehnoloogiat ning inseneeriaga seotud erialasid. Meeskonna lõplik idee oli seotud jalgratastega, kuna see populariseeriks sportimist ja säästaks loodusvarasid. Tagasiside meeskonnatööna valminud projektile oli igati positiivne  ning on võimalik, et korraldajate toetusel idee tulevikus realiseerub.

Hanna saatis foorumile Eesti Teadusagentuur. Nimelt osales Hanna 2013. aastal õpilaste teadustööde riiklikul konkursil ja paistis lisaks heale uurimistööle silma ühiskondlikult aktiivse mõtteviisi ja julge esinemisega. Foorumit korraldas Sihtasutus Swiss Youth in Science, mis on juba 1967. aastast uudishimulikke noori teaduse juurde toonud. Käesoleval aastal toimus foorum kolmandat korda. Varasematel aastatel (2009 ja 2011) on arutletud energeetika ja tervise teemadel.

 

Reet Rannik
Eesti Teadusagentuur
reet.rannik@etag.ee

Kommenteerimine on suletud