Tallinna Tehnikaülikooli projekt saab Euroopa Komisjonilt 2,4 miljonit eurot rohelise keemia õppetooli rajamiseks

Algatusega “Euroopa teadusruumi õppetoolid” toetab EL tipptasemel teadusuuringuid 11 Euroopa ülikoolis ja tehnikainstituudis, eraldades igale neist kuni 2,4 miljonit eurot. Eestist sai toetust Tallinna Tehnikaülikooli rohelise keemia õppetool, millel on kolm peamist tegevussuunda: biomassi töötlemine, rohelised analüütilised meetodid ja uued suunad orgaanilises sünteesis. Projekti üheks eesmärgiks on muuta inimeste mõttemaailma ning juhtida nende tähelepanu tarbitavate toodete keskkonnamõjule. Näiteks kasutatakse igapäevaselt palju kodukeemiat, kuid ei mõelda sellele, mis saab nendest ainetest edasi.

“Huvi esimese Euroopa teadusruumi õppetoolide projekti vastu oli väga suur. See annab tunnistust kogu Euroopa teadusasutuste tõsisest soovist omapoolset panust suurendada. Minu soov on tagada, et kellegi potentsiaali ei jäetaks kõrvale ning seetõttu toetatakse programmi Horisont 2020 raames Euroopa teadusruumi õppetoolide algatust eelkõige kohtades, kus seda kõige enam vajatakse,” ütles Euroopa Komisjoni teadus- ja innovatsioonivolinik Máire Geoghegan-Quinn.

Saadav toetus on mõeldud kasutamiseks viie aasta jooksul ning võimaldab tuua Tallinna Tehnikaülikooli maailma juhtivteadlasi. Lisaks saavad projekti raames õppetooli juures uurimistööd teha ka magistri- ja doktoriõppe üliõpilased. Lisaks 2,4 miljonile toetab projekti rahaliselt veidi ka ülikool ise, mis oli ka üks taotlustingimustest.

Euroopa teadusruumi õppetoolide algatuse eesmärk on vähendada innovatsioonialaseid erinevusi Euroopa teadusasutuste vahel ja meelitada neisse väljapaistvaid teadlasi, et olla suuteline konkureerima Euroopa teadusruumi muude tippkeskustega. Esimesele projektikonkursile esitati hindamiseks kokku 111 taotlust. Rahastamiskõlblikke projekte oli peaaegu igast liikmesriigist.

Programmi Horisont 2020 raames Euroopa teadusruumi õppetoolide algatuse kohta korraldatava esimese konkursi kutse avaldati detsembris ning selle alusel kavatsetakse järgmisel aastal välja kuulutada ligikaudu 15 õppetooli.

 

Lisateave

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-125_en.htm
Euroopa Komisjoni Esindus Eestis
Avalikkussuhete osakond
Tel: 626 4400; 518 0767

Kommenteerimine on suletud