Integrating Social Sciences and Humanities in Horizon 2020 Societal Challenges

Vilnius, 23.- 24. september 2013

Konverents oli üks suurtest Leedu eesistumise üritustest, kus oli 448 osalejat 36 riigist. Kokku esitati 80 ettekannet. Konverentsi ettevalmistamisse olid kaasatud sellised juhtivad organisatsioonid nagu Euroopa teadusülikoolide liiga (LERU), Science Europe ning Euroopa Teadusnõukogu. Võib öelda, et kaasatud oli humanitaar- ja sotsiaalteaduste koorekiht – Helga Nowotny (ERC president), Paul Boyle (Science Europe president), Poul Holm (Taani humanitaarteaduste  teadusnõukogu esimees), Craig Calhoun (US Sotsiaalteaduste nõukogu president), Alain Peyraube (CNRS teadusdirektor), Aura Reggiani (Euroopa kommunikatsiooni ning transpordi võrgustiku [NECTAR] president), Wim van den Doel (Leideni Ülikooli humanitaarteaduste teaduskonna dekaan, LERU 2012. aasta raporti  „Social Sciences and Humanities: Essential Fields for European Research and in Horizon 202“ põhiautor), Michel Wieviorka (endine Rahvusvahelise sotsioloogide assotsiatsiooni esimees [2006-2010], Pariisis asuva  Fondation Maison des Sciences de l’Homme esimees ), jne.

Konverentsi sisus püüti leida tasakaal (teadus)poliitika ning teaduse vahel. Konverentsi osalejaid tervitas Leedu president Dalia Grybauskaitė (kaitses 1988. a. Moskvas doktorikraadi majanduses), Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni volinik Máire Geoghegan-Quinn, Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni direktoraadi peadirektor Robert-Jan Smits.

Konverentsi põhieesmärgiks oli leida sotsiaal-humanitaarteaduste koht ja mängumaa Horisont 2020 struktuuris.

Konverentsi plenaarsessioonide kaheks põhiteemaks oli  „Kaasatus koolitusse ja haridusse“ ning „Kaasatus hindamisse“.

Paralleelsessioonid olid valitud vastavuses Horisont 2020 struktuurile:

  1. Tervishoid, demograafiline muutus ja heaolu;
  2. Toiduga kindlustatus, säästev põllumajandus ja metsandus, mere ning sisevete alased teadusuuringud ja biomajandus;
  3. Turvaline, puhas ja efektiivne energia;
  4. Arukas, keskkonnahoidlik ja integreeritud transport;
  5. Kliima, ressursitõhusus ja toorained;
  6. Euroopa muutuvas maailmas – kaasav, innovatiivne ja mõtlev ühiskond;
  7. Turvaline ühiskond;
  8. Suundumused ja organisatsioonilised vajadused (märksõnadeks: teadustaristu,  digiteerimine, mitmekeelne juurdepääs teadmistele, e-teadus, avatud juurdepääs);
  9. Arukas spetsialiseerumine ja tõukefondid (anti ülevaade Poola, Rumeenia, Leedu, Kreeka ja Eesti kogemusest);
  10. Euroopa Teadusnõukogu: osaluse laiendamine.

Ilmnes, et temaatilistel sessioonidel osalemine oli teatud mõttes eksperiment sotsiaal-humanitaarteadlaste huvide määratlemisel, kui  sessioonis „Euroopa muutuvas maailmas – kaasav, innovatiivne ja mõtlev ühiskond” oli osalejaid üle 200, siis sessiooni “Arukas, keskkonnahoidlik ja integreeritud transport” jagus neid kuus. See tähendab, et Euroopa Komisjoni idee sotsiaal-humanitaarteadustest kui igat valdkonda täiendavast valdkonnast, on pehmelt öeldes sinisilmne.

Konverentsi ettekannete teesid on kättesaadavad: http://horizons.mruni.eu/conference/programme/

Konverentsil vastu võetud Vilniuse deklaratsioon tõi välja printsiibid, mis võimaldaksid sotsiaal-humanitaarteadustel lõimuda uue EL raamprogramm Horisont 2020-ga.  Rõhutati vajadust tõstatada uurimisprobleeme uut moodi, arvestada kõigi koostööpartnerite töötingimustega ning luua erinevate erialade ja uurimisvaldkondade vaheline koostöö, soodustada interdistsiplinaarset koolitust ning teadustegevust. Samuti rõhutati vajadust teadustöö hindamisel arvestada kriteeriumina ka sotsiaalsete väärtustega.

Nagu iga deklaratsiooni puhul, pole tegelikkus üheti käsitletav. Näiteks sotsiaal-humanitaarteaduste ja Horisont 2020 lõimumise osas diskussioonid veel käivad. Konverentsil esinenud volinik Máire Geoghegan-Quinn ning peadirektor Robert-Jan Smits rõhutasid igati oma head tahet. Samas oli nende tungiv soovitus: “võtke juhtroll!”, “olge proaktiivsed!”
 

Konverentsil räägitut on kajastatud nii traditsioonilises kui ka uues meedias:

Guardian (http://www.theguardian.com/science/political-science/2013/sep/23/europe-social-sciences-humanities),

Der Standard (http://derstandard.at/1379291890632/Neue-Horizonte-fuer-Sozial–und-Geisteswissenschaften),

Liberation (http://sciences.blogs.liberation.fr/home/2013/09/financer-les-shs-une-tribune-de-mme-nowotny-erc.html),

lzinios (http://lzinios.lt/lzinios/Pasaulis/humanitariniai-mokslai-neturi-buti-nustumti/163735),

Net4Society (http://e-newsletter.net4society.eu/ISSUES-September-2013#item3),

Research Europe (http://www.researchresearch.com/index.php?option=com_news&template=rr_2col&view=article&articleId=1338429)

Science Guide (http://www.scienceguide.nl/201309/social-sciences-serve-well-being.aspx)

Hypothèses (http://wieviorka.hypotheses.org/226),

Ideas on Europe (http://era.ideasoneurope.eu/2013/09/18/funding-research-in-europe-new-horizons-for-social-sciences-and-humanities/).

 

Ülle Must
Välisteaduskoostöö osakonna juhataja
E-post: ulle.must@etag.ee

Kommenteerimine on suletud