Viitnalaager 2013

11.-13. augustil pidas Õpilaste Teadusliku Ühing (ÕTÜ) Viitna Puhkekeskuses oma üheksandat suveseminari ehk Viitnalaagrit. Oma olemuselt on Viitnalaager õpilaste teaduslaager, kus kolme päeva jooksul saab osa loengutest ja aruteludest erinevate elualade spetsialistide ja teadlaste esituses. Igal aastal koonduvad need kindla peateema ümber, milleks seekord oli surm.

Tänavu kogunes Viitnasse surma üle arutlema rohkem kui 80 laagrilist Eestimaa erinevaist paigust. Neist kõige noorematel jäi kevadel selja taha 7. klass, vanematel aga ülikooli I kursus.

Hoolimata esmapilgul süngena näivast peateemast osutus see osalejate sõnul üheks kõige huvitavamaks laagri ajaloo jooksul. Teaduse seisukohast on surm lihtsalt üks loomulik osa igast protsessist, mis tabab kord kõike ja kõiki. Et mõista, mis on elu, tuleb endale selgeks teha ka see, mis on surm. Laagri programmi koostas ja jutusessioone juhtis ÕTÜ tegevuse pikaaegne toetaja professor Peeter Lorents.

Ettekanded käsitlesid teemasid elementide, süsteemide, organismide surmast kuni impeeriumite, liikide, galaktikate ja universumi surmani.  Laagri teemat avasid matemaatik Peeter Lorents, akadeemik ja küberneetik Leo Mõtus, akadeemik ja astrofüüsik Enn Saar, keemik Toomas Kaevand, bioloog Georg Aher, meedik Andres Lehtmets, teoloog Einar Laigna, folklorist ja kultuurantropoloog Anzori Barkalaja ja ajaloolane Küllo Arjakas.

Jutusessioonide tulemusena selgus, et surm ei ole üheselt mõistetav ja piirid elu ja surma vahel võivad olla üsnagi hägused.  Iga loengu lõpus toimusid arutelud, kus kõik osalejad said kaasa lüüa – esitada küsimusi ja avaldada oma arvamust. Kuna ettekanded olid huvitavad ja mõtlemapanevad, siis seda võimalust aktiivselt ka kasutati.

Laagri teisel päeval sõitis laagriseltskond Saima Gordejeva juhtimisel kultuuriretkele muistsete eestlaste radadele. Tutvuda sai Muuksi linnamäe, loopealsete taimkatte ja kiviristkalmetega Hundikangrutel.

Laagri fotogalerii-
http://www.etag.ee/teaduse-populariseerimine-2/opilaste-teaduslik-uhing/viitnalaager-2013/viitnalaager-2013-galerii/.

Laagri veebileht –
http://www.etag.ee/teaduse-populariseerimine-2/opilaste-teaduslik-uhing/viitnalaager-2013/.

Reet Rannik
Konkursside koordinaator
reet.rannik@etag.ee

Kommenteerimine on suletud