Kolme allasutuste baasil loodi uus Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus (HITSA).

1. mail 2013. aastal loodi Haridus- ja Teadusministeeriumi kolme allasutuse – Eesti Hariduse ja Teaduse Andmesidevõrgu (EENet), Tiigrihüppe Sihtasutuse ning Eesti Infotehnoloogia Sihtasutuse (EITSA) – baasil uus Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus (HITSA). HITSA eesmärgiks on toetada info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) alase hariduse edendamist kõikidel haridustasemetel ning tagada riiki katvate e-teadusinfrastruktuuride ja e-teenuste toimimine ja arendus kooskõlas tehnoloogia üldise arenguga. Uues ühendatud organisatsioonis töötab 95 inimest ning aasta eelarve ületab 12 miljonit eurot.

HITSA struktuuriüksused on:

  • Digihariduse Innovatsioonikeskus Tiigrihüpe
  • IT Hariduse Arenduskeskus
  • Hariduse Infosüsteemide Arenduskeskus
  • Eesti Hariduse ja Teaduse Andmesidevõrk (EENet)
  • Eesti Infotehnoloogia Kolledž

Digihariduse Innovatsioonikeskus Tiigrihüpe hallata on kolm haridusvaldkonda – alus- ja üldharidus, kutseharidus ning kõrgharidus. Alus- ja üldhariduse arendustegevuste elluviimiseks on ellu kutsutud programm “Tiigrihüpe koolis”, kutse- ja kõrghariduse arendamiseks on loodud vastavalt e-Kutsekooli ja e-Ülikooli konsortsiumid. Põhieesmärgiks on juurutada digiajastu põhimõtted õppeprotsessis kõikidel haridustasemetel. Selle täitmiseks on kavandatud mitmed tegevused: kvaliteetse ja kättesaadava e-õppevara loomine; õpetajate ja õppejõudude IKT ja haridustehnoloogilised täienduskoolitused; õppemetoodiline ja haridustehnoloogiline tugi haridusasutustele; koostöö arendamine Eestis ja rahvusvahelisel tasemel; avalikkuse teavitamine IKT arendustegevustest.

IT Hariduse Arenduskeskus koondab kõik IKT haridust edendavad toetusprogrammid ja tegeleb süstemaatiliselt IKT hariduse edendamisega kõikide tasemete haridusasutustes. Tegevuse põhieesmärk on tagada jätkusuutlik ning järjepidev kõrge taseme ning tööjõuturule vajalike oskustega IKT spetsialistide ettevalmistamine läbi baasi loomise üldhariduses ning spetsialistide koolituse kutse- ja kõrghariduses. Arenduskeskus haldab IT Akadeemiat, IKTP Rakendusprogrammi ja Tiigriülikooli programmi.

Hariduse Infosüsteemide Arenduskeskuse eesmärgiks on koondada haridusvaldkonna erinevad infosüsteemid ühtse juhtimise, arenduse ja halduse alla, et varustada kõiki haridusasutusi digiajastu nõuetele vastavate harmoniseeritud infosüsteemidega.

EENeti peamine eesmärk on tagada teaduse, hariduse ja kultuuri jaoks vajaliku infotehnoloogilise taristu areng ja stabiilne toimimine. Selleks arendab EENet üle-Eestilist akadeemilist andmesidevõrku ja Eesti Teadusarvutuste Infrastruktuuri (ETAIS), mis on Eesti Teaduse Infrastruktuuride Teekaarti objektid. EENet on ka rahvusvaheliste assotsiatsioonide TERENA ja CEENet, samuti Euroopa Griidi
Infrastruktuuri liige. EENet osaleb mitmetes koostööprojektides: GN3 ehk üleeuroopaline andmesidevõrk GÉANT, konföderatsioon eduroam (Education Roaming) jpt. EENet koordineerib Eesti autentimis- ja autoriseerimistaristut TAAT, arendab erinevaid andmeside- ja sisuteenuseid ning propageerib infotehnoloogia kasutust. Erinevalt ülejäänud HITSAst asub EENet Tartus.

Eesti Infotehnoloogia Kolledž on 2000. aastal loodud mittetulunduslik rakenduslik erakõrgkool, mille missioon on pakkuda regiooni parimat rakenduslikku IT-haridust sidudes kõrgtehnoloogilise oskusteabe infoühiskonna praktiliste vajadustega, olles selle arengu teljeks. IT Kolledžis on võimalik omandada rakenduslik kõrgharidus õppekavadel IT süsteemide administreerimine, IT süsteemide arendus ja Infosüsteemide analüüs. Kokku õpib IT Kolledži päevases, õhtuses ja kaugõppes üle 860 õppuri. IT Kolledžist on suundunud Eesti IT tööjõuturule 585 IT spetsialisti.

Esmaseks ülesandeks ühendatud meeskonnas on tegevuste ühtlustamine. Ühinemisprotsessid ei ole kunagi lihtsad ja alati tuleb sünergia tekkimiseks anda aega. Ühendamine tähendab meie sihtgruppidele suunatud tegevuste tõhustamist ja suuremat koostööd haridustasemete vahel.

Ühe tundmatu Aafrika hõimu vanasõna kõlab nii: kui sa tahad minna kiiresti, mine üksi. Kui sa tahad jõuda kaugele, mine kellegagi koos.

Ene Koitla
Juhatuse liige
Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus

Kommenteerimine on suletud