Green Week 2013 – puhtam õhk kõigile

 Green Week (http://ec.europa.eu/environment/greenweek/) on Euroopa Komisjoni poolt korraldatud iga-aastane suurim Euroopa Liidu keskkonnapoliitikat tutvustav konverents. Sellel aastal toimus konverents 4.-7. juunil Brüsselis. 2013. a konverentsi teemaks valiti õhukvaliteet, sest aasta 2013 on Euroopa Keskkonnaagentuuri poolt kuulutatud Õhu Aastaks (http://www.eea.europa.eu/highlights/2013-kicking-off-the-2018year), pööramaks enam tähelepanu õhukvaliteedile ja õhusaastest tulenevatele probleemidele. Sel sügisel tutvustab  Euroopa Komisjon ka  uut õhukvaliteedi poliitika ja ettepanekute paketti (EC Air Quality policy package).

Konverentsi avapäeval sai sõna Euroopa Komisjoni keskkonnavaldkonna volinik Janez Potočnik, kes rõhutas meid ümbritseva õhu kui ressursi jätkusuutlikku kasutamist ning vajadust  tõhustada sellealast koostööd piiride, majandussektorite ja ideoloogiate üleselt. Euroopa Liidu keskkonnapoliitika uue suunana näeb volinik investeerimist materjalide taaskasutamisse (sh tehnoloogiad) ja ümbertöötlemisse, tarbides sealjuures vähem ressursse (nt vesi, elekter, toormaterjalid).

Ka uued investeeringud teadusuuringutesse ja innovatsiooni programmi Horisont 2020 (aastatel 2014-2020) raames pööravad senisest enam tähelepanu toodete utiliseerimisele ja keskkonnamõjule. Keskkonnavaldkonna rahastamisel keskendutakse probleemidele nagu kliimameetmed, ressursitõhusus ja toormaterjalid.

Õhukvaliteet on viimasel aastakümnel märgatavalt paranenud. Parimad näited selle kohta on pliivaba bensiini kasutusele võtt ning väävli emissioonide märgatav alanemine. Nendest saasteainetest tulenevate mõjude vähenemine on oluline nii inimeste tervisele kui keskkonnale. Vaatamata senistele pingutustele, ületatakse siiski paljudes Euroopa Liidu liikmesriikides kehtestatud saastenormide piirväärtusi, seda eriti tihedalt asustatud linnades. Problemaatilisemad saasteained Euroopa Keskkonnaagentuuri 2012a õhukvaliteedi raporti kohaselt on peenosakesed (PM 2,5 ja PM 10), maapinnalähedane osoon ja lämmastikdioksiid (http://www.eea.europa.eu/et/pressroom/newsreleases/kahjulik-ohusaaste-ohustab-eurooplasi-endiselt).

Huvitava mõttena jäi konverentsilt kõlama keemilise ilmateate vajalikkus tulevikus. Ülemaailmselt toimub iga päev õhusaaste elementide jälgimine õhus satelliitidelt ja keemilist ilma saab näha lehelt  http://www.acd.ucar.edu/acresp/forecast/.

Konverentsi Green Week 2013 raames toimus ka Eestis õhukvaliteediga seotud üritusi Paides, Türis, Pärnus ja Tallinnas, mida korraldas Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL).

Puhta õhu olulisuse ja õhusaaste mõjud võtab kokku järgnev video:

http://www.eea.europa.eu/multimedia/every-breath-we-take-air/view

Ülle Napa
7RP konsultant: keskkond, sh kliimamuutused
Eesti Teadusagentuur
ulle.napa@etag.ee

Kommenteerimine on suletud