Eesti T&A kontaktbüroo korraldas Brüsselis Eesti teadus- ja arendustegevust tutvustava seminari

Eesti T&A kontaktbüroo korraldas 27. märtsil Brüsselis järjekordse Eesti teadus- ja arendustegevust tutvustava seminari. Kuna eelmisel,  2012. aasta 5. detsembril toimunud seminaril pälvis Eesti senine kogemus struktuuritoetuste rakendamisel teadus- ja arendustegevuse toetamiseks suurt huvi, käsitles 27.03 seminar loogilise jätkuna ja detailsemalt kahte struktuuritoetustel põhinevat horisontaalset toetusmeedet – Eesti teaduse infrastruktuuride Teekaarti ja „Teaduse rahvusvahelistumise“ programmi. Seminaril osales üle 40 inimese Brüsseli teistest T&A-kontaktbüroodest ja EL institutsioonidest.

Esimeses ettekandes „Research Infrastructure Roadmap – a benefit or a burden?“ andis Vallo Mulk Eesti Teadusagentuurist ülevaate Teekaardi meetme loomise ja elluviimise protsessist Eestis. Vastuseks pealkirjas püstitatud küsimusele võib öelda, et Teekaart on koostööd ja aega nõudev protsess, mille peamised positiivsed mõjud seisnevad teadus- ja arendusasutuste omavahelise koostöö süvendamises, pikaajaliste teaduse infrastruktuuri arengueesmärkide seadmises ja ühtsete ligipääsutingimustega, kesksete teenuste kujundamisel. Seega on Teekaart olnud pigem vajalik ja kasulik toetusmeede, mille õnnestumise eelduseks on oluline teadus- ja arendusasutuste (eelnev) koostöö ja vajadus arendada edasi ühist andmebaasi, uurimiskeskust või aparatuurikompleksi. Kuulajate küsimused keskendusid Eesti Teekaardi objektide rahvusvahelise koostöö ja Teekaardi kavandatava uuendamise protsessi korralduse peale. Mitmed Teekaardi objektid on otseselt seotud rahvusvaheliste (CERN, MAX-IV) või Euroopa Liidu (ESFRI nimistu) teaduse infrastruktuuri projektidega. Lahtiseks jäi küsimus, kuidas peaks Teekaardi nimistu uuendamisel ja objektide arendamisel arvestama Targa spetsialiseerumise (ingl. k Smart Specialisation) põhimõtetega.

Teises ettekandes „Research Internationalisation – what does it imply for a small country?“ rääkis „Teaduse rahvusvahelistumise“ programmi juht Maarja Adojaan teaduse rahvusvahelistumisest väikeriigi kontekstis ning andis ülevaate programmi eesmärkidest, seni toetatud projektidest ja plaanitud tegevustest. Programmi tegevused jagunevad kolmeks: 1) Eesti teadus- ja arendusasutuste rahvusvahelistumise toetamine läbi osalemise koostöövõrgustikes ja üleeuroopalistes organisatsioonides; 2) ministeeriumite ja allasutuste rahvusvaheliste kohustuste täitmise tagamine ja osalus Euroopa Teadusruumi algatustes; 3) Eesti teaduse rahvusvahelistumise monitooring ja teaduse tutvustamine.

Programmi eesmärkide täitmine on hästi edenenud: hoolimata riigi teadus- ja arendustegevuse piiratud mahust on Eesti liitunud (või lähitulevikus liitumas) mitmete suuremahuliste rahvusvaheliste uurimis- ja infrastruktuuriprojektidega (MAX IV, ElLIXIR, European Social Survey, EATRIS, SHARE, jne) ning kaalub aktiivselt võimalusi Euroopa teadusruumi ühisalgatustes (JPI; JoinProgramming Initiatives) osalemisel. Käivitunud on teaduse tutvustamise projekt „Research in Estonia“ ning alates möödunud aasta kevadest on Brüsselis avatud Eesti teadus –ja arendustegevuse kontaktbüroo.

Üheks suurimaks väljakutseks on parema siseriikliku koostöö saavutamine ministeeriumite vahel – nagu teistegi EL riikide kogemus näitab, on see eelduseks osalemaks efektiivselt Euroopa teadusruumi ühisalgatustes. Kolme ministeeriumi ühise tegevuse tulemusel toimub 18. aprillil Tallinnas konverents „Joint Programming Initiatives, JPIs“.

Samuti vajab tähelepanu teadus- ja arendusasutuste ülesannete koordineerimine rahvusvahelistes algatustes osalemisel ning sellega seotud püsikulude katmisel.

Vallo Mulk
Büroo juhataja
Eesti T&A kontaktbüroo Brüsselis

 

Kommenteerimine on suletud