Marie Curie võimalused doktorantidele

Marie Curie tegevustest on kõige enam tuntud järeldoktoritele suunatud individuaalstipendiumid. Paljude jaoks võib tulla üllatusena, et koguni 40% Marie Curie eelarvest 7RP-s läheb hoopis doktorantide koolituse toetuseks. Doktorantide  jaoks on osalemine väga lihtne: endal polegi vaja projektitaotlust kirjutada!

Marie Curie „Esialgse koolituse võrgustikud“ (Initial Training Networks, ITN) – nagu nimetatakse noorte teadlaste koolitamise projekte – sarnanevad rahvusvaheliste doktorikoolidega. Projektis on mitu ülikooli, ettevõtet ja teadusasutust ühendanud jõud, et doktorantidel oleksid tulevikus võimalikult head karjäärivõimalused nii akadeemilises kui ettevõtlussektoris. Kvaliteedi tagajaks on ITN väga tihe konkurss: igal aastal saab rahastuse vaid 7-10% esitatud projektitaotlustest. Edukad projektid saavad Euroopa Komisjonilt raha alustavate teadlaste vastu võtmiseks. Rahastatud kohad täidetakse avaliku konkursiga ja kandideerima on oodatud kõik alustavad teadlased, kes vastavad projekti tingimustele (nendest on juttu allpool). Vabad kohad kuulutatakse välja mitmetes kanalites, kuid kõik ITN pakkumised leiab alati EURAXESS Jobs portaalist.

„Esialgse koolituse võrgustike“ põhirõhk on iseseisval teadustööl kogenud juhendajate käe all. Lisaks sellele aga pakub võrgustik ka laiapõhjalisi lisateadmisi ja -oskusi intellektuaalomandi reeglitest avaliku esinemiseni. Oluliseks komponendiks koolituse juures on lähetused teiste võrgustiku partnerite juurde ning osalemine konverentsidel, suvekoolides ja seminaridel. Nii aitab võrgustikus osalemine kindlasti kaasa kontaktide tekkimisele oma eriala tugevate tegijatega üle terve Euroopa.

Võrgustikus osalemiseks ei pea juba olema mõne ülikooli doktorant (aga võib). Tingimuseks on kraad, mis võimaldab doktorantuuri astuda – tavaliselt magistrikraad, aga ka teised kraadid, mis Eesti või sihtriigi reeglite järgi lubatud on. Võrgustikud on mõeldud alustavate teadlaste koolitamiseks: kandidaatidel ei tohi olla enam kui 4 aastat teadustöö kogemust eelpool mainitud kraadi kättesaamisest; vanusepiirangut sealjuures pole ja vanemapuhkusel või ajateenistuses veedetud aeg arvatakse maha. Teadustöö kogemust mõõdetakse täistööaja arvestuses.

Kõik Marie Curie meetmed toetavad teadlaste mobiilsust. Teadustöö kogemuse kõrval on teine oluline tingimus võrgustikes osalemiseks, et kandidaat ei tohi olla elanud või töötanud samas riigis, kuhu ta vabale kohale kandideerib, enam kui 12 kuud viimase 3 aasta jooksul. Nii on ITN toel tekkivad rühmad alati rahvusvahelised ja mitmekultuurilised, sest kandideerida võivad kõigi riikide alustavad teadlased, mitte ainult eurooplased.

Osalevate teadlaste tasustamine Marie Curie skeemides on reeglites täpselt ette määratud. Doktorantidega sõlmitakse reeglina töölepingud, mis annavad kõik sotsiaalsed garantiid. Täpne palgasumma sõltub konkreetsest aastast, millal ITN projekt rahastati, ning sihtriigist. Kasutusel on nn korrektsioonikoefitsiendid iga riigi jaoks, mis teisendavad reeglites antud põhisumma vastavaks selle riigi elukallidusega. Loomulikult kajastuvad netosummas ka riikide erinevad maksusüsteemid. ITN doktorandi töötasu on üldjuhul väga konkurentsivõimeline, vaid mõnes riigis (nt Norras ja Taanis) peavad ülikoolid leidma lisaraha, et Marie Curie rahastus oleks samaväärne kohalike doktorantide palgaga. Lisaks palgale makstakse võrgustikus osalevale doktorandile ka lisatoetust mobiilsusega seotud kulude katteks, ning projekt katab ka tema osaluskulud teadus- ja koolitustegevustes.

ITN projektid kestavad kuni 4 aastat, kuid ühe teadlase rahastus selle projekti sees võib kesta kuni 36 kuud – sellised on projekti tingimused. Väga sageli leiavad ülikoolid aga aastaks lisaraha, et noor teadlane saaks doktorantuuri edukalt lõpule viia.

Igal aastal rahastab Euroopa Komisjon üle 50 ITN projekti erinevates teadusvaldkondades, igas projektis on kümneid rahastatud doktorandikohti. 2011. a rahastatud projektid on just algamas ja 2. jaanuari 2012 seisuga on EURAXESS Jobs portaalis ligi 150 kuulutust, mitmed neist rohkem kui ühe vaba koha täitmiseks. Kandideerimiseks tuleb ühendust võtta otse vastava ülikooli või teadusasutusega.

Samm-sammuline juhend kuulutuste leidmiseks:

  1. Avage EURAXESS Jobs portaal: http://ec.europa.eu/euraxess/jobs
  2. Klõpsake pealkirja „Job vacancies“ all lingile „Marie Curie vacancies
  3. Piiritlege otsitulemused alustavatele teadlastele suunatud pakkumistega. Selleks leidke parempoolsest veerust link „Early stage researcher or 0-4 yrs (Post graduate)
  4. Soovi korral võite parempoolsest veerust valida ka konkreetse teadusvaldkonna või riigi.
  5. Tööpakkumiste nägemiseks klõpsake linkidel. Avanenud lehelt leiate pakkumise lühikirjelduse, parempoolses veerus on kirjas ülikooli/asutuse andmed ja viit lisainfole või juhised, kuidas pakkumisele vastata.

Lisainfo ja konsultatsioon:

Kristin Kraav
Marie Curie tegevuste kontaktisik Eestis
Sihtasutus Archimedes
tel 730 0337
kristin.kraav@archimedes.ee

Kommenteerimine on suletud