Käimas on viimane „Teaduspotentsiaali“ konkurss 7. raamprogrammis

3. jaanuaril 2012 on 7RP „Võimekuse“ alaprogrammi „Teaduspotentsiaali“ meetme viimase projektikonkursi tähtaeg. Konkursi eelarve moodustub 2012. ja 2013. aasta eelarvete ühendamisel. Nii on raha tavapärasest kaks korda suurema arvu projektide jaoks, mis ehk aitab „Teaduspotentsiaalil“ pääseda raamprogrammi kõige madalama edukusega konkursi painest. Oodatav edukus ei kasva aga päris kaht korda, sest kindlasti esitatakse viimasele konkursile tavapärasest rohkem taotlusi ning lisaks on tõusnud ka rahastuse ülempiir ühe taotleja kohta – kuni viie miljoni euroni.

Projekti eelarve tõstmine pole ainuke muudatus. Kuigi üldjoontes on meetme eesmärgid samaks jäänud, on senistele kohustuslikele tegevustele lisandunud innovatsiooni mõõde, mis kahtlemata tuleneb Euroopa Komisjoni strateegiast „Innovaatiline liit 2020“ ja selle rakendusdokumentidest. Seetõttu ei saa ükski seni ebaedukas taotleja möödunud aasta projekti lihtsalt tolmust puhtaks pühkida ja uuesti hindamisele saata. Ei piisa ka väiksematest kosmeetilistest parandustest, vaid uute osade veenvaks sidumiseks ülejäänud tegevustega tuleb taotlus põhjalikult üle vaadata.

Konkursi FP7-REGPOT-2012-2013-1 eesmärgiks on toetada ühtluspiirkondade[1] ja äärealade[2] teadusasutusi sellise teaduskeskkonna loomisel, mis võimaldab neil täiel määral panustada Euroopa teadusruumi arengusse. Taotlejad esitavad tegevuskava, mis peab sisaldama järgmisi tegevusi:

  1. teadmiste ja kogemuste siirdel põhinev partnerlus vähemalt kolme kõrgetasemelise partnerorganisatsiooniga teistes Euroopa regioonides (töötajate vahetus, seminaride ja konverentside korraldamine, nähtavuse tõstmisele suunatud tegevused nii riiklikul kui Euroopa tasandil). Lisaks kohustuslikele partnerorganisatsioonidele välismaalt võib see tegevus kaasata ka omamaiseid partnereid, k.a VKEd, haiglad jm organisatsioonid;
  2. kogenud teadlaste palkamine (sh repatrieerimine). Lisaks teadlastele võib palgata ka insenere ja tehnilisi töötajaid, nt uue keerulise aparatuuri käigushoidmiseks – vt järgmist tegevust;
  3. teadusaparatuuri hankimine, uuendamine või arendamine (kuni 30% projekti kogumahust);

ja uus tegevus:

  1. intellektuaalomandi strateegilise arendamise tegevuskava koostamine innovatsioonivõimekuse tõstmiseks.

Konkursi eelarve on 66,57 miljonit eurot 2012. a eelarvest, millele lisandub samasugune summa 2013. a eelarvest – kokku seega umbkaudu 133 miljonit eurot. Hinnanguliselt võimaldab see rahastada umbes 40 projekti, kui projektide keskmine taotletav summa jääb 2011. a tasemele.

Innovatsiooni ja intellektuaalomandi (I&IO) alase võimekuse tõstmise komponent on täiesti uus ning lisandus REGPOT konkursile alles selles tööprogrammis. Sõna „innovatsioon“ leiab sellel aastal pea kõikide tööprogrammide tekstidest, kas siis uute teemade või muutunud fookuse näol. Euroopa Komisjoni argumendid uue elemendi lisamiseks „Teaduspotentsiaali“ kohustuslike tegevuste hulka olid: teadusasutuse jätkusuutlikkus on seotud tema võimega teadustulemusi kasutada; vajalik on teadustulemusi kaitsta ja ekspluateerida patentide, tarkvara või teadmussiirde kaudu.

Loodav I&IO tegevuskava peab kaasama tervet asutust ning sisaldama konkreetseid meetmeid ja juhtimistegevusi IO kaitsmiseks ja teadustulemuste innovaatilise komponendi ekspluateerimiseks. Millised need meetmed olema peaksid, sõltub muidugi taotlejast ja teadusvaldkonnast. Mõned ideed:

  • IO teemalised koolitused (kaasates aktiivselt ka partnerorganisatsioone);
  • IO „audit“;
  • IO kaitse ja maailmaturul kommertsialiseerimise kogemuste ja heade tavade vahetamine;
  • teadmussiirde ekspertide palkamine.

Projekt peaks andma asutusele tõuke I&IO strateegia ja asutuseülese intellektuaalomandi haldamise raamistiku loomiseks. Strateegias on oluline koht ka sellise süsteemi loomisel, mis võimaldab kaitsmist ja/või ekspluateerimist vajavate elementide varast märkamist asutuse jooksva teadustegevuse käigus. Projektis ei maksaks rõhutada IO kommertsialiseerimisest saadavaid tulusid, sest sama tõenäoliselt muutub IO kaitsmine hoopis kuluks. Pigem tuleks rõhutada panustamist organisatsiooni jätkusuutlikkusesse.

Nagu eelmistelgi aastatel, tuleb ka nüüd taotluse alguses esitada täielik SWOT-analüüs – seekord peab see hõlmama ka I&IO aspekte. Projektis esitatud tegevuskava teadusvõimekuse tõstmiseks viiakse ellu koos kindlate partnerorganisatsioonidega mujalt Euroopast. Need organisatsioonid pole projekti partnerid 7RP lepingu mõttes – komisjon sõlmib lepingu ainult taotlejaga – ja seetõttu peavad oma nõusolekut taotluse faasis kirjalikult kinnitama (letter of commitment). Projekti juhtkomitee peab lisaks organisatsiooni enda ja partnerite kaasama ka (piirkondlikku oma-) valitsust ja riiklike T&A struktuuride esindajaid.

Teaduspotentsiaali projekti eeldatavaks mõjuks on asutuse parem integreeritus Euroopa teadusruumi, kasvanud T&A võimekus (sh inimressursid, juhtimine, aparatuur) ja teadustegevuse kõrgem tase (sh suurenenud võimekus osaleda järgmises ELi T&A raamprogrammis).  Oodatakse ka suurenenud panust piirkondlikku majanduslikku ja sotsiaalsesse arengusse.

Eduka taotluse tunnuseks on hästi defineeritud tegevuskava, mille aluseks on tipptasemel teadus; veenev SWOT-analüüs; kavas toodud tegevused on omavahel kooskõlas ning haakuvad analüüsis välja toodud tugevuste ja nõrkustega; mahtude ja võimekuse kasv on jätkusuutlik. Teadlaste palkamine ja teadlasvahetus on põhjendatud konkreetsete vajadustega ning neil on konkreetne ajakava; plaanitud seminaride ja konverentside kohta on piisavalt andmeid; projekti juhtimine, sh juhtkomitee roll on selge.

Konkursi veebileht:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/capacities?callIdentifier=FP7-REGPOT-2012-2013-1

 

Lisainfo ja konsultatsioon:

Kristin Kraav
7RP konsultant
SA Archimedes
teaduskoostöö keskus
tel 730 0337
kristin.kraav@archimedes.ee


[1] piirkonnad, mille SKT jääb alla 75% ELi keskmisest, sh Eesti, ja selle kriteeriumiga võrdsustatud piirkonnad assotsieerunud riikides

[2] Guadeloupe, Guyana, Martinique, Réunion, Kanaari saared, Assoorid ja Madeira

Kommenteerimine on suletud