Eesti Teadusagentuuri asub looma Volli Kalm

Järgmise aasta 1. märtsist käivitub Eesti Teadusagentuur, mille peamiseks ülesandeks on teadlaste ja teadusasutuste uurimistoetuste taotluste hindamine ning rahastamine. Uut agentuuri asub looma professor Volli Kalm.

volli_kalm

Täna Haridus- ja Teadusministeeriumis toimunud pressikonverentsil tutvustasid haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ja loodava Teadusagentuuri projektirühma juht Volli Kalm Eesti Teadusagentuuri asutamise kava ning loodava agentuuri ülesandeid.

„Loodava agentuuri oluliseks eesmärgiks on vähendada toetuste eraldamise bürokraatlikkust ja formaalsusi ning paremini sidustada teadus- ja arendustegevus Eesti sotsiaalmajanduslike prioriteetidega,“ ütles haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo. „Teadusest kaugemal seisvate inimeste jaoks on veidi ebaselgeks jäänud, kuidas teadust rahastatakse ja kuidas sellega inimeste elukvaliteeti parandatakse. Tahaks loota, et Teadusagentuur suudab need ülesanded täita.“

Eesti Teadusagentuur luuakse senise Eesti Teadusfondi ja Teaduskompetentsi Nõukogu baasil. Volli Kalm kinnitas, et mõlema organisatsiooni funktsioonid jätkuvad Teadusagentuuris, tõenäoliselt lisandub olemasolevatele ka uusi ülesandeid. Kas asutuste funktsioonid tulevad agentuuri üle koos vastava inimressursiga või korraldatakse vajalike töötajate leidmiseks uued konkursid, ei osanud tulevase agentuuri looja hetkel öelda. „Eesmärk on koondada loodavasse agentuuri maksimaalne kompetents,“ kinnitas Kalm.

Märtsini jääva kuue ettevalmistuskuu jooksul on plaanis korraldada igakuiseid infopäevi, kus erinevaid osapooli agentuuri ettevalmistustöödega kurssi viiakse. Haridus- ja Teadusministeeriumi eelarvest on käesolevaks aastaks teadus- ning arendustegevuseks planeeritud kokku 138,4 miljonit eurot.

Karin Kase

Kommenteerimine on suletud