Konkurentsivõime kava „Eesti 2020“

Vabariigi Valitsus kiitis 28. aprillil 2011 heaks konkurentsivõime kava „Eesti 2020“.

Konkurentsivõime kava „Eesti 2020“ on Eesti strateegia „Euroopa 2020“ eesmärkide saavutamiseks.

Kava kirjeldab peamisi poliitikasuundi ja meetmeid Eesti konkurentsivõime tõstmisel, seab eesmärgid 2015. ja 2020. aastaks kooskõlas ELi riikide poolt kokku lepitud „Euroopa 2020“ strateegia eesmärkide ja Eesti väljakutsetega ning toob ära kohustused, mille Eesti võtab 2011. aasta märtsi Euroopa Ülemkogul kokku lepitud laiendatud euroala pakti raames.

Kava valmis kooskõlas Vabariigi Valitsuse tegevusprogrammi, riigi eelarvestrateegia ning stabiilsusprogrammiga. Kavale on lisatud meetmete elluviimise tegevuskava käesolevaks ja järgmiseks neljaks aastaks. Tegevuskava lisamise nõue tuleneb Euroopa Komisjoni reformikavade koostamise juhistest liikmesriikidele.

„Eesti 2020“ koostamist ja elluviimist koordineerib riigisekretäri moodustatud ministeeriumidevaheline konkurentsivõime töörühm. Lisaks töörühmale kaasati kava koostamisse kõik olulised partnerid ning mitmeid valdkonna eksperte.

„Euroopa 2020“ strateegia näol on tegemist Euroopa uue majanduskasvu ja tööhõive strateegiaga, mis on senise Lissaboni strateegia (Strategy for Growth and Jobs) jätkustrateegia. Selle peamiseks eesmärgiks on Euroopa Liidu konkurentsivõime jätkusuutlik suurendamine.

„Euroopa 2020“ strateegia keskendub kolmele põhivaldkonnale: teadmus ja innovatsioon, jätkusuutlikum majandus ning kõrge tööhõive tase ja sotsiaalne kaasatus. „Euroopa 2020“ strateegia põhijoontes lepiti kokku 2010. aasta juuni Euroopa Ülemkogul, kui kinnitati ka ELi mõõdetavad eesmärgid aastaks 2020.

Euroopa Komisjon annab oma hinnangu Eesti reformikavale mais. Juuni Euroopa Ülemkogu kohtumisel kinnitatakse riigipõhised suunised kavade korrigeerimiseks ja/või täiendamiseks, mida riigid peavad eelarve koostamise protsessis ja edasises tegevuses arvestama.

Konkurentsivõime kava „Eesti 2020“ (pdf, 204 KiB)
Elluviimise tegevuskava (pdf, 59 KiB)

Riigikantselei

Kommenteerimine on suletud