Austatud Innovaatika lugeja!

Sügis on meil alati möödunud teaduse populariseerimiseplakat_middle-2010
tähe all: Teadlaste Öö, mille haare küündis Narvast kuni Saaremaa ja Kihnuni ning Tallinnast Valgani; füüsikaseltsi Tähe Perepäevade teadusteatrifestival, järjekordne Teadus.ee suvekool, Õpilaste Teadusliku Ühingu  suvelaager Viitnal e Viitnalaager. Sellele lisanduvad konkursid: noorte leiutajate konkurss, üliõpilasteadlaste konkurss, Eesti teaduse populariseerimise auhind, EÜ tõukefondide toel on käivitunud Teaduse populariseerimise programm “TeaMe“ kogumahuga 52 miljonit krooni (kuni aastani 2015). Üha suuremat rolli just noortele suunatud ettevõtmiste toetamisel on hakanud mängima SA Archimedese teaduse populariseerimise üksus. Kõik eespool loetletud ettevõtmised on juba muutunud regulaarseks.

Usume, et see regulaarsus kannab oma esimesi vilju: haridus- ja teadusministril on igal aastal põhjust kutsuda vastuvõtule järjest rohkem rahvusvahelistel aineolümpiaadidel edukaid noori. Kahtlemata on nende särasilmsete noorte leidmises ja ettevalmistamises esmatähtsad nende õpetajad ja teised vahetud abilised, kuid usume siiski, et ka teaduse populariseerimine on sellele kaasa aidanud.

04041411_recherche+x1paTeadlastel on käimas rahataotlemise sügishooaeg, mis peab panema aluse järgmise aasta edukaks tööks. Valitsus edastas 27. septembril riigikogule 2011. a riigieelarve eelnõu. Traditsiooniliste rahastusinstrumentide mahud on võrreldes eelmise aastaga säilinud. Lisa taotletakse vaid teaduskeskusele AHHAA, kes lõpuks saab oma kodu, ja teadustööks CERNi lepingu alusel. Eesti Füüsika Seltsi koordineerimisel on kavas viia kurikuulsasse „põrgutisse“ õppereisidele ka meie füüsikaõpetajaid, ikka selleks, et oma silmaga näha ja oma käega katsuda, kuidas sünnib uus teadmine päris teadusmaailma serval.

Euroopas arendatakse aktiivselt Euroopa teadusruumi ja strateegiat EU 2020. Püüame toimuvat kirjeldada omaette lugudes. Üks seotud tegevustest on kindlasti Euroopa teaduse rahastamisega seotud reeglite ja protseduuride lihtsustamine. Kuigi oleme lihtsustamisest juba korduvalt kirjutanud, toome nendeni, kellel pole olnud mahti materjalidega tutvuda, lühikese väljavõtte europarlamendi resolutsiooni seletuskirjast.

„Teadustöö rahastamist ja juhtimist on väga vaja täiustada ning lihtsustada. Praegu kehtivad erinevad eeskirjad ja menetlused raamprogrammi eri vahendite, eri institutsioonide (ülikoolid, teaduskeskused, tööstus ja VKEd) ja eri tegevusalade kohta (nt juhtimine, uurimistöö, tutvustamine). Seda kolmeosalist süsteemi (vahendid, institutsioonid ja tegevus) ümbritseb mitu kihti eeskirju ja menetlusi. Need kihid koosnevad osaluseeskirjadest, eriprogrammidest, finantssätetest, lubatavast veaohust ja personalieeskirjadest, mis otseselt või kaudselt raamprogrammi mõjutavad.“

Lihtsustamisprotsessi arutelud ja otsused saavad aluseks ka VIII raamprogrammi regulatsioonide väljatöötamisel.

Euroopa 2020. aasta strateegia prioriteetsete valdkondade arengu kiirendamiseks  käivitab komisjon seitse suurprojekti (flagship initiative):

– „Innovaatiline liit“
– „Noorte liikuvus”
– „Euroopa digitaalne tegevuskava”
– „Ressursitõhus Euroopa”
– „Üleilmastumise ajastu uus tööstuspoliitika”
– „Uute oskuste ja töökohtade tegevuskava”
– „Euroopa vaesusevastase võitluse platvorm”

Initsiatiivi „Innovaatiline liit”, mille eesmärk on
parandada teadustegevuse ja innovatsiooni raamtingimusi ja rahastamist, et tagada uuenduslike ideede kasutuselevõtt majanduskasvu ja töökohti loovate toodete ja teenuste arendamisel,
osas oodatakse arenguid juba oktoobris, konkurentsivõime nõukogu järeldusi aga novembris.

Kes aga soovib ise toimuvaid arenguid uurida, neile toome ära mõned uued lingid:

Uus Euroopa Teadusruumi (ERA) kodulehekülg on aadressil:
http://ec.europa.eu/research/era/index_en.htm

Euroopa 2020 veebiaadress on aadressil:
http://ec.europa.eu/eu2020/index_en.htm

Seniks aga soovime edukat sügishooaega!

Kommenteerimine on suletud