Euroopa piirkondade innovatsiooni tulemuskaart: riikidesisene variatiivsus on suur

Pea kõigis Euroopa Liidu riikides kõigub erinevate piirkondade innovatsioonitase oluliselt – see on üks järeldustest, milleni jõudis 2009. aasta Euroopa piirkondade innovatsiooni tulemuskaart.Regional Innovation Scoreboard 2009

Euroopa riikide tulemuskaardi metodoloogial põhinev 2009. aasta piirkondade tulemuskaart (Regional Innovation Scoreboard, RIS) mõõtis innovatsioonitegevusi Euroopa Liidu ja Norras 201 regioonis.

Kõige ühtsemad riigid on Hispaania, Itaalia ja Tšehhi, kus erinevate regioonide innovatsioonitase varieerub madalast kuni kõrge keskmiseni. Uuring näitab ka, et kõige innovatiivsemad regioonid asuvad reeglina kõige innovatiivsemates riikides, kuigi nii mõnedki regioonid on oma riigist innovatiivsuses ees.

RIS jagab regioonid viide gruppi, mis varieeruvad kõrgeimast kuni madalaimate innovaatoriteni. Austria, Belgia, Soome, Rootsi, Taani ja Luksemburgi kõik regioonid (viimased kaks riiki moodustavadki oma väiksuse tõttu ainult ühe regiooni) on kas kõrge või üle keskmise innovatsioonitasemega. Kõrge või pigem kõrge innovatsioonitase on ka praktiliselt kõikides Saksamaa, Hollandi, Suurbritannia ja Norra regioonides.

Keskmise ja keskmisest madalama innovatsioonitasemega regioonid domineerivad Bulgaarias, Kreekas, Poolas, Rumeenias, Ungaris, Portugalis, Slovakkias, Tšehhis, Hispaanias (ligi 65% regioonidest) ja Itaalias (ligi pooled regioonid). Siia gruppi kuuluvad ka Küpros, Läti ja Leedu.

Eesti, mis moodustab samuti vaid ühe regiooni, kuulub koos Iirimaa, Prantsusmaa ja Sloveeniaga keskmise innovatsioonitasemega riikide hulka.

Täisartikkel on kättesaadav Euroopa Komisjoni JRC jaanuari uudiskirjas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga